Onsdag 26 Jan
Stockholm

Youtubestjärnornas succé - sålde slut konsert på tre minuter

Killarna Jens, Olle och Anders utgör bandet Solala.
1 av 3
Killarna Jens, Olle och Anders utgör bandet Solala. Foto: Lisa Irvall / Lisa Irvall
Det hela började med att killarna köpte några öl och gjorde musik i köket.
2 av 3
Det hela började med att killarna köpte några öl och gjorde musik i köket. Foto: Lisa Irvall / Lisa Irvall
Nu säljer de ut sina konserter på rekordtid.
3 av 3
Nu säljer de ut sina konserter på rekordtid. Foto: Lisa Irvall / Lisa Irvall

Solala är de musikaliska killarna som lade ut en video på Youtube för skojs skull men som nu säljer ut sina konserter på bara några minuter.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fler Youtubestjärnor

En annan svensk youtubestjärna är Linus, som gått hela vägen till Melodifestivalen.

Lär mer om det här

Tre killar, ett gravljus fyllt med ris, en brödburk, och ett par öl. Mer än så behövs det tydligen inte för att producera de fantastiska toner som succégruppen Solala lyckas med. Det som började som en rolig grej har nu mynnats ut i en växande fanskara och utsålda konserter. 

Bandet utgörs av de tre killarna Jens, Olle och Anders. Nyheter24 ringde upp Jens för att prata lite om hur allt började. 

–Vi var tre killar som kände varandra sedan innan, vi satt på ett körrep då vi sjöng tillsammans i en manskör. Alla tre hade även fått en feeling på en Evert Taube-låt, så vi satt och lekte runt lite på den tills vi hörde att det här blir ju bra". Några dagar senare köpte vi några öl och gick hem till mitt kök, och petade ihop en cover på Taube, som vi blev riktigt nöjda med, så vi la upp den på youtube. Och på den vägen är det. 

Spred sig till USA

Efter ett tag började det att gå riktigt bra för killarna och bollen var i rullning. 

– Det gick av sig självt när det började gå så pass bra. Vi började vara husband i en livesänd talkshow som vi producerade i Göteborg. Sen i somras hände det ju någonting. Det spred sig långt utanför vår egen sfär med hjälp av låten "Kiss from a rose". Vi fick reda på att den spridit sig på många ställen i USA. 

Hur kom det sig att ni började ha konserter? 

– Då vi märkte att många tyckte om det vi gjorde kände vi att det var dags att ge dem lite mer. Jag är med och driver en kvartersscen i Göteborg så vi körde en konsert där, och den sålde slut på en timma. Så vi la ut en till och den sålde slut på tre minuter.

"Vi har ju inga Beyoncé-shower"

Bandet har hittills haft relativt små och genuina konserter, och så planerar de att fortsätta. 

– Det kan mycket väl hända att vi börjar göra större konserter men vår grej i Solala är ju att vi vill vara intima, vi har ju liksom inte Beyoncé-shower utan vi vill ju sitta runt vårt bord och ha nära kontakt med publiken. 

Tacksamma över trogna fans

Solala har redan bildat sig en trogen fanskara som ger dem mycket cred på bland annat Facebook och Youtube.

– Innan man själv haft fans så har man alltid tänkt "whatever" när störa rockstjärnor sagt "we love you, we love our fans" men nu inser man ju hur extremt mycket de faktiskt betyder. Man är så extremt tacksam över att de tar sig tiden att skriva kommentarer, kolla på videos och ta sig till konserter. Vissa åker ju jättelångt bara för att komma och se en, det är sjukt vad det värmer. 

Ni använder väldigt roliga instrument. Vad är det konstigaste ni använder?

–  Alltså vi använder ju en gammal 70-tals brödkorg, tror tyvärr den är sönder nu, men den bästa shakern vi gjort är ett urgröpt gravljus med ris, det är ett tips till alla där ute som vill ha en bra shaker. 

Du rappar bland annat och är ju riktigt bra på det, kommer du göra det mer?

– Hahaha nej nej, det är ingenting jag känner att jag behärskar. Det är ju jätteroligt när man väl gör det men det är en energi jag inte riktigt har, jag är ju en välmående medelklassgrabb liksom. 

Rolig fakta om bandmedlemmarna 

Jens delar slutligen med sig några anekdoter om killarna i bandet

– Anders har de största händerna i hela Sverige, det kanske inte syns från publiken men de är seriöst enorma och mjuka som bomull. Tänk på det när ni ser våra videos. Nu kommer Olle bli arg men det är så roligt för han är så nervös innan spelningar, går omkring och typ "nej alltså åh, tänkt om det inte blir bra", sen är det så roligt att se hur glad han blir när vi väl kör igång. Jag är den som bli surast om jag inte får sjunga refrängen. 

www.youtube.com/v/XL90g1RDjlc?... name="allowFullScreen" value="true">www.youtube.com/v/XL90g1RDjlc?... type="application/x-shockwave-flash" width="514" height="344" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true">

www.youtube.com/v/Idwgc4bruWA?... name="allowFullScreen" value="true">www.youtube.com/v/Idwgc4bruWA?... type="application/x-shockwave-flash" width="514" height="344" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true">

www.youtube.com/v/kCNoghEnJqM?... name="allowFullScreen" value="true">www.youtube.com/v/kCNoghEnJqM?... type="application/x-shockwave-flash" width="514" height="344" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true">

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela