Filmen "Turist" får bästa betyg.
Filmen "Turist" får bästa betyg.

''Turist är som en turist i det mänskliga psyket''

Allt är ljusblått. För familjen som håller ihop i en solig skidbacke och sover i en och samma säng i likadana pyjamasar. Tryggt, mysigt och förväntat. Tills allt blir vitt. Ruben Östlunds nervkittlande Turist sätter fokus på det som inte går att förutse. När lavinen väl kommer, vem blir jag då?


Vad tycker du om filmen?

Bli din egen recensent på:

Filmtipset här.

Läs också fler recensioner på Filmtipset här. 

Look in to the camera and smile, hug each other. That’s good! Familjen poserar i skidstavar, ler artigt och håller om varandra när fotografen förevigar ett fint semesterminne. Så inleds Turist som därmed påbörjar berättelsen om tvåbarnsfamiljen som åker till Alperna för fem dagars ledighet från vardags-hets och ringande iPhones. 

Idyll som raseras

Tillvaron på skidorten med ständigt högtryck, evighetslånga backar, lyxhotell, och pudersnö är optimal för en familj som vill ro om varandra. Men den hetsiga klassiska musiken och snökanonerna som ständigt ekar över det vintriga området påminner om att harmonin snarast lider mot sitt slut. 

När det gör som mest ont i biosalongs-magen av uppbyggd stämning sker det som inte går att förbereda sig för. Den planerade lavinen som är till för att motverka uppkomsten av riktiga laviner, stannar inte, utan fortsätter ända fram till uteserveringen där familjen äter lunch. Pudersnö tillsammans med dödsångest förblindar pappan som tar till flykt utan att se till varken fru eller barn. 

Hög igenkänningsfaktor

Ruben Östlund dialogdrivna och vardagliga scener skapar en hög igenkänningsfaktor och trovärdighet. Någonting jobbigt har hänt i familjen, men det är svårt att sätta fingret på och helt omöjligt att prata om. Livet rullar skoningslöst vidare, i en av alpernas linbanor, på hotellrummet eller i baren. Men den onda känslan kvarstår. Med hjälp av hetsiga skratt, för stora klunkar rödvin, knastertorrt kallprat och utdragna tystnader får tittaren inblick i det outtalade som sakta bygger upp för att senare oundvikligen brisera. 

Efter händelsen med lavinen förändras stämningen i den till synes perfekta familjen helt. Besvikelsen över det som blev eller rättare sagt inte blev skapar kaos och påverkar alla i sina roller. Östlund visar här på de förväntningar vi har på oss själva och andra att leva upp till roller givna till oss vid födseln. Trots att vi kanske identifierar oss som moderna, normkritiska människor sitter vissa primitiva uppfattningar kvar. I detta fallet handlar det om en man som brottas med dem motsägelsefulla identiteterna macho och mjuk, alfa och moderlig, och som när det väl gäller inte lyckas leva upp till rollen som familjens främsta ledare och beskyddare. 

En motbild till den förlegade kärnfamiljen

I filmen byggs också en motbild till den förlegade kärnfamiljen upp. En bild som handlar om att ha andra identiteter att förhålla sig till än endast make/maka eller föräldrarollen. Där den moderna människan utan problem kan leva ut sina parallella liv, med barn och familj, och samtidigt ha olika sexpartners. Och kanske är det just de normerna kring familj och identitet som Östlund vill att vi ska fundera kring. 

Turist är som en turist i det mänskliga psyket, undersöker vad som sker om ens självbild och värderingar inte stämmer överens med den verklighet som lavinartat och skoningslöst slår emot en. 

Betyg: 5

Skrivet av: Ida Lundström för filmtipset.se.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

Harvard tar bort bok med människoskinn

1 timme sedan
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

2 timmar sedan
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.

Därför känner du igen Kerstin Linden i nya "Ronja Rövardotter" på Netflix

2 timmar sedan
Vilket datum har "Ronja Rövardotter" premiär på Netflix, när kommer säsong 2 och varför känns huvudrollsinnehavaren Kerstin Linden så bekant? Nyheter24 reder ut allt om den nya tv-serien.

Sanningen om Victoria Silvstedt och Maurice Debbah – det gör han egentligen

3 timmar sedan
Victoria Silvstedt är den svenska modellen och sedemera börsproffset som trollbundit svenskarna sedan sitt genombrott i början an 1990-talet. Än idag är det många ute i stugorna som är nyfikna på Victoria – här har Nyheter24 sammanställt de vanligaste frågorna svenskarna googlar om Victoria – hennes längd, ålder, ex-man, pojkvän, barn och mycket mer.

Tittarnas anklagelse mot juryn i Sveriges mästerkock 2024: "Blev påhoppad"

3 timmar sedan
Sveriges mästerkock 2024 är i full gång och i det senaste avsnittet fick Hugo, 25, lämna tävlingen – något som fått tittarna att reagera.