1 av 2
2 av 2

Recension av NIGHTCRAWLER: ''Gyllenhaal äger publiken''

Jake Gyllenhaal tar sig an rollen som sociopat i Dan Gilroys regidebut NIGHTCRAWLER – och han gör det fenomenalt bra. Som frilansande fotograf jagar han efter de blodigaste och mest chockerande bilderna från olycksplatser i ett nattsvart Los Angeles.


Drömmer du om att bli filmrecensent?

Läs mer på Filmtipset här!

Jake Gyllenhaals karaktär Lou Bloom blinkar bara fyra gånger i denna film (av de 116 minuter han syns i bild). Ett trick som Gyllenhaal tagit med sig från inspelningen av ”Donnie Darko” (2001). Med sin stirriga blick äger han publiken redan från ruta ett i denna mörka satir om amerikansk sensationsjournalistik.

”Till och med hans frisyr är äcklig”

Gyllenhaal har valt otroligt bra filmer den senaste tiden. Han har den rätta nerven och fingertoppskänslan för att kunna spela den här typen av karaktär. Lou Bloom är hal och manipulativ. Allt är obehagligt med honom; hans sätt att vara, prata och till och med hans frisyr. Det är uttjatat att prata om hur mycket skådisar har gått upp eller ned i vikt för en roll. Men det var Gyllenhaals egen idé att gå ner nästan 10 kilo för att få Lou att likna en lysten prärievarg.

Lou Bloom är en målmedveten snubbe som är beredd att göra vad som helst för att lyckas här i världen. När han hittar en grupp frilansande fotografer som filmar bilolyckor, eldsvådor, mord och andra hemskheter, slår sig Lou in i den livsfarliga världen av ”nightcrawling” – där polissirener är ljuv musik och offer betyder snabba cash.

TV-veteranen Nina Romina, skickligt spelad av Rene Russo, blir Lous mentor och uppdragsgivare. Hon liknar sitt nyhetsprogram vid ”en skrikande kvinna som springer nedför gatan med halsen avskuren” och vill ha bilder levererade därefter. När Lou börjar mixtra med liken för att fånga den perfekta bilden påbörjas en resa som blir svår att stoppa.

"If it bleeds, it leads"

”Nightcrawler” gestaltar det ökända amerikanska talesättet inom nyhetsbranschen som lyder "if it bleeds, it leads" – och man undrar ju hur nära verkligheten filmen kommer. Den är morbid men blir nästan humoristisk ibland med sina överdrivna inslag. Gyllenhaals karaktär har en hel del sjuka konversationer med sin hjälpreda Rick (Riz Ahmed) där man undrar vilken planet han egentligen kommer ifrån.

”Nightcrawler” är en nattfilm, till och med dagarna känns som natt. Filmen är Dan Gilroysregidebut och jag skulle väl inte direkt säga att det märks. Filmen är spännande, valet av ämne känns ”sexigt”, den är lättsedd och tydlig i sitt berättande. Skådespeleriet framförallt är klockrent. Men stundtals upplever jag den lite för enkel. Lous karaktärsutveckling känns ibland som ett skolboksexempel och filmen överraskar inte tillräckligt mycket för att få en femma. Men den är jävligt bra – så gå och se den!

Skrivet av: Cecilia Blomstedt för Filmtipset.
Betyg: 4/5

Se trailern här:

Betyg:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skådespelaren Louis Gossett Jr är död

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

3 timmar sedan
Författarduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt släpper sin andra bok i serien om programledaren Frida von Engen. Efter att den första delen "Födelsedagen" rönt stora framgångar kommer nu den fristående thriller-uppföljaren "Långfredagen".

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

3 timmar sedan
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

idag 08:56
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

idag 08:42
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".