"Så många killar verkar hata mig, men I don't give a fuck"

- 08/01/2015, 15:40 -

Nyheter24:s Gabriella Bark om feminism, psykisk ohälsa och Zara Larsson.

Det är få som lyckats undgå veckas stora medieraket. Den 17-åriga sångerskan Zara Larsson trädde en kondom över sin ankel, fotade skiten för att sedan instagramma ut bilden tillsammans med texten "Till alla killar som säger att deras kuk är för stor för kondom – sätt er ned". 

Självklart är det lätt att hylla en bild som propsar på det faktum att det inte finns några ursäkter för killar att inte bära kondom, men jag är osäker på om folk har insett hur otroligt viktig fenomenet Zara Larsson faktiskt är för Sveriges unga tjejer?

Den feministiska debatten är bottenlös och kommer troligtvis att hålla igång fram tills nästa istid. Arga feminister på sociala medier och kvinnliga krönikörer på kvällsblaskorna gaggar på med sitt sedvanliga "ut med rasisterna och in med feministerna". 

Men det är inte någonting banbrytande. För de nykläckta tonåringar där ute är de ingenting annat än avdankade tanter med rött läppstift och kaffeandedräkt samt arga, korthåriga tjejer med hår under armarna. Artisterna de har att välja mellan är EMO-brudar i stil med Lykke Li och Melissa Horn som sjunger om hur löven faller, livet är pisskit och att de är olyckligt kära i en man de behöver för att "känna sig kompletta".

Tanter, håriga brudar och tjejer som romantiserar psykisk ohälsa – det är alltså vad dagens teens har att välja mellan i valet av ledstjärna?

Men i mitten av allt hår och läppstift på tänderna – där står Zara Larsson. 

Till skillnad från många andra kvinnliga artister går inte bara Zara omkring med en t-shirt med texten "Feminist" eller sjunger om att "tjejer styr världen" – hon vågar aktivt ta ställning i frågor som mens, kondomer, våldtäkt och sexualisering av kvinnokroppen. Hon hyllar sina bröst, sin karriär och påvisar ett självförtroende jag sällan, om inte aldrig skådat hos en 17-årig tjej.

Hatet hon mottar från den manliga publiken efter sina feministiska inlägg kontrar hon bara med orden: "Så många killar verkar hata mig, men I dont give a fuck". 

Att hon klär sig i marijuanamotiv, piercar bröstvårtan och konstant yttrar ordet "fuck" är bara ännu ett tecken på hur lite hon bryr sig om vad andra tycker –  vilket får kidsen att lyssna ännu mer. 

Alla har vi varit tonåring, and let's face it – ingen ser upp till en nörd. 

Med tanke på hennes ringa ålder är det konstigt att hennes grundvärderingar är lika välplacerade som Zlatans fot var på fotbollen, fjärde målet i matchen mot England 2012. Och med tanke på att hon kritiseras 24/7 är det konstigt att denna tjej har ett självförtroende gjort av kevlar. 

So take a seat.