En sjukligt mager modell på catwalken i Spanien år 2005.
1 av 5
En sjukligt mager modell på catwalken i Spanien år 2005. - Foto: BERNAT ARMANGUE/TT BILD
Flera länder har bannlyst magra modeller på catwalken. Men hösten 2012 använde sig Victoria Beckham av den här modellen på catwalken när hon visade sin vårkollektion i New York.
2 av 5
Flera länder har bannlyst magra modeller på catwalken. Men hösten 2012 använde sig Victoria Beckham av den här modellen på catwalken när hon visade sin vårkollektion i New York. - Foto: FameFlynet / WALTER / BESTIMAGE/Stella Pictures
19 stycken redaktörer från olika Vogue-redaktioner världen runt har bannlyst allt för magra modeller i sina tidningar.
3 av 5
19 stycken redaktörer från olika Vogue-redaktioner världen runt har bannlyst allt för magra modeller i sina tidningar. - Foto: AP2006 / DIANE BONDAREFF/TT BILD
En modell på catwalken i Spanien år 2006. Spanien låter nu bara modeller med ett BMI över 18.5 inta catwalken.
4 av 5
En modell på catwalken i Spanien år 2006. Spanien låter nu bara modeller med ett BMI över 18.5 inta catwalken. - Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA/TT BILD
En skrämmande mager modell på catwalken i New York år 2006.
5 av 5
En skrämmande mager modell på catwalken i New York år 2006. - Foto: Diane Bondareff/TT BILD

Fängelse eller böter – om de använder för magra modeller

Politikern vill straffa de som anlitar magra modeller rejält. En halv miljon i böter eller sex månader i fängelse.


Extremt magra modeller på catwalken kan snart vara ett minne blott i Frankrike. Den socialistiske politikern Olivier Veran har nu kommit med ett lagförslag som ska få de franska modehusen att sluta anlita underviktiga modeller.

Fängelse eller böter

Lösningen, enligt Veran, är helt enkelt böter på så mycket som en halv miljon kronor – eller sex månader i fängelse.

I skrivande stund lider 40 000 människor av anorexia i Frankrike, och 90 % av de sjuka är tonåringar. Anorexia kan drabba barn så små som sex år, skriver Daily Mail.

Verans förslag är att modeller ska kunna visa ett hälsointyg där de har ett dokumenterat hälsosamt BMI, eller Body Mass Index som det heter. 

Vill bannlysa "thinspiration"

Han vill även bannlysa hemsidor som uppmuntrar unga fllickor att gå ner i vikt.

– Vissa av de här sidorna uppmanar unga tjejer som inte ens är i tonåren än att ha ett mellanrum på 15 centimeter mellan sina lår. Eller så ger de tips på hur man ska överleva på så lite mat som möjligt, säger Veran till franska tidningen Le Parisien, via Daily Mail.

I Spanien får inte modellerna ha ett för lågt BMI, och i Italien krävs modellerna på hälsocertifikat. I Brasilien överväger man nu att sätta totalstopp för både underåriga och underviktiga modeller.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du förbjuda magra modeller?
Tack för din röst!