Politik

Politik är ord, handlingar och tankar som handlar om samhället och hur omvärlden kan förändras. 

Oftast förknippar vi politik med den så kallade lagstiftande makten, alltså riksdagen och regering, men politik är så mycket mer än så. 

Politik är egentligen allting en människa tycker och tänker, åsikter om världen helt enkelt. Att klaga på en ful busshållplats, att tycka att skoldagen är för lång eller att sörja att en kompis utvisas eller bråka i en Flashback-tråd – allt är politik.

Om man är politiskt aktiv kan man engagera sig i ett politiskt parti – men det finns andra sätt. Hjälporganisationer, bokklubbar, fackförbund, idrottsföreningar och arbetsplatser kan vara politiska. 

Politik är allt som sker när människor samlas och byter åsikter med varandra – både stort och smått. Politik handlar sedan ofta om att kompromissa – det vill säga respektera andras åsikter och mötas på mitten i en lösning som majoriteten kan godkänna. Det är bland det finaste som finns i världen. 

Man kan som sagt gå med i ett politiskt parti. Oftast börjar det med att man går på möten och känner efter lite. Om man inte gillar något parti kan man starta ett eget, bara kör!


2 timmar sedan
Regeringen presenterar en ny strategi för Sveriges utrikeshandel.
idag 05:30
Efter ett år med rekordvärme och dödligt extremväder möts världens länder just nu i Dubai. Här är allt du behöver veta om FN:s klimattoppmöte COP28.
igår 22:12
Regeringen vill höja lönen för tjänstemän som "biträder" i genomförandet av Tidöavtalet, rapporterar Dagens Nyheter. Patrik Hall är statsvetarprofessor på Malmö universitet och han anser att det ruckar på grundläggande principer. Vem har sanktionerat det här? säger han till DN.
igår 19:40
Storbritanniens tidigare finansminister Alistair Darling har avlidit, 70 år gammal, rapporterar brittiska medier.
igår 14:22
Personer som bidrar till brottslighet på en viss plats ska kunna förbjudas att vistas på den platsen. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss.
igår 12:40
Polismästare Stefan Hector har utsetts till biträdande rikspolischef, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
igår 09:50
Centerpartiet vill se hårdare straff för bedrägerier mot äldre och särskilt utsatta personer. Sjunker du så lågt att du lurar av äldre människor sina besparingar. Då ska du sitta bakom lås och bom, säger partiledaren Muharrem Demirok.
igår 07:02
Tre partier hamnar under fyraprocentsspärren i en ny opinionsundersökning som Indikator Opinion gjort för SR Ekot. Det är Centerpartiet med 3,8 procent, Liberalerna med 3,2 procent och Kristdemokraterna med 2,7 procent.
igår 05:30
Läkemedelsverket svänger om den livräddande nässprejen naloxon. Den bedöms nu kunna säljas receptfritt på apotek. Nu krävs det att ett företag som tillverkar detta läkemedel inkommer med en ansökan, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).
2 dagar sedan 15:02
Ulf Kristersson måste "ta kontroll över sitt regeringsunderlag" och sätta gränser mot Sverigedemokraterna.
2 dagar sedan 14:12
Nato lovar långtida stöd till Ukraina och hoppas på snar leverans av F16-plan. Vi är de facto på väg att bli en Natoarmé, konstaterar Ukrainas utrikesminister i Bryssel.
2 dagar sedan 13:26
Hemlig dataavläsning ses som ett av polisens vassaste verktyg i brottsbekämpningen. Metoden föreslås bli permanent och till viss del utvidgas.
2 dagar sedan 11:52
Ida Gabrielsson blir ny ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. Hon är i dag vice ordförande i partiet och riksdagsledamot sedan 2018. Tidigare har hon bland annat varit ordförande för Ung Vänster.
2 dagar sedan 07:36
Tidöpartierna vill att det ska bli enklare att omhänderta barn enligt LVU. Partierna vill också införa obligatoriska drogtester av föräldrar till barn som omhändertas på grund av drogmissbruk.
2 dagar sedan 06:00
Klimatministern hoppas att klimattoppmötet i Dubai ska elda på världens länder att snabbt få ned sina utsläpp. Men på hemmaplan ökar i stället regeringens politik utsläppen av koldioxid.
2 dagar sedan 03:10
Sverigedemokraterna befäster sin position som Tidöpartiernas största parti, visar DN/Ipsos mätning. I mätningen har SD ett försprång framför Moderaterna på 5 procentenheter.
3 dagar sedan 12:30
Jimmie Åkessons moskéuttalande sår split i det svenska samhället, enligt statsminister Ulf Kristersson (M). Samtidigt anser han att muslimska företrädare ska ta ansvar för att motverka extremism.
3 dagar sedan 10:00
Svenska åttondeklassare presterar på toppnivå i samhällsfrågor. I ett internationellt kunskapstest placerar sig Sverige på andra plats. Men ännu en gång visar svensk skola stora resultatskillnader beroende på elevens bakgrund – och anmärkningsvärt stora skillnader mellan tjejer och killar.
27 Nov, 20:56
Att stoppa det militära stödet till Ukraina ingår i valvinnande Geert Wilders manifest i Nederländerna. I stället vill han se den egna armén vid landets gräns för att fånga migranter. Wilders politik kan få stora konsekvenser för EU och hela Europa.
27 Nov, 15:04
Att föreslå åtgärder som försvårar för islamister att sprida sin ideologi borde inte vara kontroversiellt, skriver Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i en debattartikel i Aftonbladet.
1 2 3 4 ... 189