Zara Larsson.
1 av 6
Zara Larsson. - Foto: Stella Pictures
Zara tvingas dagligen att stå ut med näthatet.
2 av 6
Zara tvingas dagligen att stå ut med näthatet. - Foto: Stella Pictures
Hon har sagt att ho kan ta åt sig om hon har en dålig dag – men inte annars.
3 av 6
Hon har sagt att ho kan ta åt sig om hon har en dålig dag – men inte annars. - Foto: Stella Pictures
Men den senasteveckan fick Zara en kommentar som visar varför näthatet måste få ett slut.
4 av 6
Men den senasteveckan fick Zara en kommentar som visar varför näthatet måste få ett slut. - Foto: Stella Pictures / Stella Pictures
Den var minst sagt obehaglig.
5 av 6
Den var minst sagt obehaglig. - Foto: Stella Pictures
6 av 6

Våldtäkts-kommentar till Zara Larsson visar att hatet måste sluta

Det här är bara sjukt.


Zara Larsson är artisten som inte bara är känd för sin musik utan även sina ställningstagande på sociala medier.

Men det har inte kommit gratis. Zara tvingas dagligen att utstå hatiska kommentarer på sin Twitter från folk som anser sig ha rätten att kränka henne via falska konton och alias. Och nu har det tagit sig till en helt ny nivå.

"Stolt över att vara en våldtäksman"

Zara har tidigare tagit upp hatet hon möter på de gånger hon twittrar om feminism. Tidigare i veckan mottog Zaras twitterkonto en kommentar från ett anonymt konto som skrev en mycket obehaglig taxt.

Kommentaren har nu tagits bort.

"Krävs mer för att få uppmärksamhet"

Enligt Johan Waara, legitimerad psykolog handlar det eskalerade näthatet om att det blivit allt svårare att få uppmärksamhet i mediebruset.

– I dagens mediebrus kommer man ingen vart med "feminister är sopor" eller "alla pk-människor kan dra". För att få folk att reagera i dag sträcker sig folk efter det extrema. Beteendet triggas sedan igång av omgivningens reaktioner, säger Waara till Nyheter24.

"De skriker tills någon hör"

Waara menar att om ingen skulle bry sig om näthatarnas kommentarer, varken ge dem respons eller uppmärksamhet, så skulle vi vara en god bit på väg för att arbeta bort det.

– Man måste angripa det samtidigt som att man inte förstärker det. Om ett barn lägger sig ned och skriker efter godis inne på Ica och då får sitt godis – ja då har man lärt barnet att skrika efter godis. Får man inte uppmärksamhet för någonting speciellt så kan man ju alltid skrika så pass högt så att någon hör, säger han.


En vädjan till journalisterna

Waara säger också att journalistkåren sitter på ett visst ansvar när det kommer till vad man väljer att lyfta i media. Nyheter24 har tidigare varit med och drivit kampanjen "No Hate" tillsammans med Statens medieråd. Syftet var att gemensamt arbeta mot näthatet.

– Så länge journalister enbart skärmdumpar tweets, lägger ut i artiklar och uppmärksammar det i samma utsträckning så kommer det att fortsätta. Näthatarna blir ju rikskändisar. Vi måste skapa en generell debatt som inte göder de enskilda tweetsen, så kommer vi komma någon vart. Som den stadsmakt journalister är borde de arbeta för att ämnet ska tas upp i skolan, på arbetsplatser och så vidare, avslutar han. Inte bara uppmärksamma det.

/
Senaste nytt

”Sex and the city”-skådisen död – hittades i sitt hem

igår 21:52

Zara Larsson säger ifrån efter ryktet om rumpförstoring: “Varit lite på gymmet”

igår 21:29
Flera följare misstänker att artisten Zara Larsson gjort en BBL, alltså en rumpförstoring. Nu säger Zara Larsson ifrån på sitt TikTok-konto och menar att hon bara varit lite på gymmet.

Vi måste prata om Jens kladdkaka i Bonde söker fru

igår 21:00
I kvällens Bonde söker fru fikar Jens Lundin och brevskrivaren Ida. Och självfallet som den fikatok man är så reagerade man snabbt på en LITEN detalj....

Shannen Doherty: Cancern har spridit sig

igår 17:10
Skådespelaren Shannen Doherty, 52, kommer med ett nytt tungt sjukdomsbesked. Den cancer som hon behandlats för under året har nu spridit sig till skelettet.

Krisande Viaplay säljer tv-serie till konkurrent

igår 15:30
För ett år sedan presenterade Viaplay planerna på en ny kriminalserie med Alexandra Rapaport i huvudrollen. Nu dyker serien upp – hos rivalen SkyShowtime, som köper serien av den krisande strömningstjänsten. Tydligen ska de det, jag har själv fått veta det i dag, säger Alexandra Rapaport till TT.

Efter Niclas Wahlgrens resa – nu flyttar Hans Wahlgren hem till Pernilla

igår 14:56
Pernilla Wahlgren och Christian Bauer är minst sagt gästvänliga – nu har de öppnat upp dörrarna till sitt megahus på Lidingö, där Pernillas pappa Hans Wahlgren gjort sig hemmastadd.