Zara Larsson.
1 av 6
Zara Larsson. - Foto: Stella Pictures
Zara tvingas dagligen att stå ut med näthatet.
2 av 6
Zara tvingas dagligen att stå ut med näthatet. - Foto: Stella Pictures
Hon har sagt att ho kan ta åt sig om hon har en dålig dag – men inte annars.
3 av 6
Hon har sagt att ho kan ta åt sig om hon har en dålig dag – men inte annars. - Foto: Stella Pictures
Men den senasteveckan fick Zara en kommentar som visar varför näthatet måste få ett slut.
4 av 6
Men den senasteveckan fick Zara en kommentar som visar varför näthatet måste få ett slut. - Foto: Stella Pictures / Stella Pictures
Den var minst sagt obehaglig.
5 av 6
Den var minst sagt obehaglig. - Foto: Stella Pictures
6 av 6

Våldtäkts-kommentar till Zara Larsson visar att hatet måste sluta

Det här är bara sjukt.


Zara Larsson är artisten som inte bara är känd för sin musik utan även sina ställningstagande på sociala medier.

Men det har inte kommit gratis. Zara tvingas dagligen att utstå hatiska kommentarer på sin Twitter från folk som anser sig ha rätten att kränka henne via falska konton och alias. Och nu har det tagit sig till en helt ny nivå.

"Stolt över att vara en våldtäksman"

Zara har tidigare tagit upp hatet hon möter på de gånger hon twittrar om feminism. Tidigare i veckan mottog Zaras twitterkonto en kommentar från ett anonymt konto som skrev en mycket obehaglig taxt.

Kommentaren har nu tagits bort.

"Krävs mer för att få uppmärksamhet"

Enligt Johan Waara, legitimerad psykolog handlar det eskalerade näthatet om att det blivit allt svårare att få uppmärksamhet i mediebruset.

– I dagens mediebrus kommer man ingen vart med "feminister är sopor" eller "alla pk-människor kan dra". För att få folk att reagera i dag sträcker sig folk efter det extrema. Beteendet triggas sedan igång av omgivningens reaktioner, säger Waara till Nyheter24.

"De skriker tills någon hör"

Waara menar att om ingen skulle bry sig om näthatarnas kommentarer, varken ge dem respons eller uppmärksamhet, så skulle vi vara en god bit på väg för att arbeta bort det.

– Man måste angripa det samtidigt som att man inte förstärker det. Om ett barn lägger sig ned och skriker efter godis inne på Ica och då får sitt godis – ja då har man lärt barnet att skrika efter godis. Får man inte uppmärksamhet för någonting speciellt så kan man ju alltid skrika så pass högt så att någon hör, säger han.


En vädjan till journalisterna

Waara säger också att journalistkåren sitter på ett visst ansvar när det kommer till vad man väljer att lyfta i media. Nyheter24 har tidigare varit med och drivit kampanjen "No Hate" tillsammans med Statens medieråd. Syftet var att gemensamt arbeta mot näthatet.

– Så länge journalister enbart skärmdumpar tweets, lägger ut i artiklar och uppmärksammar det i samma utsträckning så kommer det att fortsätta. Näthatarna blir ju rikskändisar. Vi måste skapa en generell debatt som inte göder de enskilda tweetsen, så kommer vi komma någon vart. Som den stadsmakt journalister är borde de arbeta för att ämnet ska tas upp i skolan, på arbetsplatser och så vidare, avslutar han. Inte bara uppmärksamma det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

3 timmar sedan

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.