Lisa Marklund.
1 av 4
Lisa Marklund. - Foto: Youtube / TT
Spelade Ultima Thule.
2 av 4
Spelade Ultima Thule. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Författaren Liza Marklund.
3 av 4
Författaren Liza Marklund. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Liza Marklund.
4 av 4
Liza Marklund. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Stjärnförfattaren spelade Ultima Thule i sitt sommarprat

UPPDATERAD. Spelade en låt från bandet som gjort sig kända för främlingsfientlighet.


På lördagen var det dags för den svenska superförfattaren Liza Marklund att ha sitt sommarprat i P1, ett program som brukar förknippas med starka berättelser och mysig stämning.

Men drygt en timma in i programmet var det nog många svenska semesterfirare som satte eftermiddagskaffet i halsen. Liza Marklund spelade nämligen en låt från det svenska bandet Ultima Thule, som ofta förknippas med rasism och främingsfientlighet.

Mötts av kritik

Låten, "Sverige Sverige fosterland", kommenterades inte varken före eller efter den spelades upp. På Sveriges Radios sajt berörs det hela i en rad. "Musikaliskt innehåller Liza Marklunds mer udda inslag som Sovjets nationalsång och Ultima Thule", skriver SR i sin presentation av programmet.

Författarens tilltag har delvis fått lite kritik på bland annat Twitter, men många är också frågande till varför Marklund – känd för sin antirasism – valde låten. Är det ett experiment eller vad menar hon, undrar flera. Andra påpekar att Marklund kontextualiserade genom att prata om hennes vänner som stödjer Sverigedemokraterna. Men frågorna är ändå många.


Förknippade med rasism

Ultima Thule har länge förknippats med rasism och främlingsfientlighet. Bevara Sverige Svenskt, den rasistiska kampanjorganisation som Sverigedemokraterna kommer ur.

Nyheter24 avslöjade förra året att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, i en video, spelar och sjunger låten "Fädernesland". Något de inte ville kommentera närmare, vilket enligt Alex Bengtsson, vice vd på Stiftelsen Expo, beror på att bandet är en del av falangen som Sverigedemokraterna försöker ta sig ifrån.

– Det är ett band som rörde sig i samma miljö som Sverigedemokraterna rörde sig i och Ultima Thule är en del av Sverigedemokraternas ganska problematiska historia. Någonting som Jimmie Åkesson hela tiden har försökt fly ifrån, sa Bengtsson då till Nyheter24.

Nyheter24 har sökt Liza Marklund via hennes agentur. Här kan du lyssna på programmet.

Uppdatering 18.46

Till Aftonbladet säger programmets producent, Henrik Jonsson, att det var ett högst medvetet val att spela låten.

– Anledningen till att den låten spelas där och då är att innan låten pratar Liza om tolerans, att vi tenderar att tolerera alla människor som tycker precis som vi själva. Men så fort man möter någon som inte håller med så spricker det, säger han och fortsätter:

– Eftersom Liza avslutar pratet med att hon är utlandssvensk i Marbella som den enda sossen, den som inte är som alla andra, var det ett sätt att spela låten, som man får uppfatta som man vill.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför ljög Kerstin om sin ålder i Hotell romantik: "Det var synd"

1 timme sedan

Ny musik: ordfattig, arg och självcentrerad

1 timme sedan
Dagens låttexter är mer repetitiva och innehåller färre ord än förr. Dessutom är innehållet argare, visar en genomgång av 40 års musik.

Sofia Geites pik till Steffo Törnquist – beteendet i Nyhetsmorgon: “Värdelös”

2 timmar sedan
Sofia Geite och Steffo Törnquist sänder ofta TV4:s “Nyhetsmorgon” tillsammans. Men ibland går inte allt som planerat…

Skådespelaren Louis Gossett Jr är död

2 timmar sedan
Den amerikanske skådespelaren Louis Gossett Jr är död.

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

idag 11:22
Författarduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt släpper sin andra bok i serien om programledaren Frida von Engen. Efter att den första delen "Födelsedagen" rönt stora framgångar kommer nu den fristående thriller-uppföljaren "Långfredagen".

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

idag 11:04
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.