Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Max Martin om Polarpriset: "En ära"

1 av 1

Nöje | 10/02/2016 09:41

Den svenska låtskrivaren och producenten Max Martin får Polarpriset.

Den svenske låtskrivaren och producenten Max Martin och den italienska sopranen Cecilia Bartoli får årets Polarpris. Juryn överraskar genom att för första gången ge priset till en låtskrivare.

Tack så mycket, det är en ära. Vi ses i Stockholm i juni, sade Max Martin i en videohälsning efter offentliggörandet.

Max Martin blir också den förste svensken att få priset i populärmusikklassen. "Med sitt öra för sångmelodier, sin musikaliska precision och hantverksskicklighet, har han förädlat och utvecklat den globala populärmusiken" skriver juryn i sin motivering.

Fick genombrott med Britney Spears

Max Martin fick sitt internationella genombrott som låtskrivare 1999 med Britney Spears debutsingel "Baby one more time". Sedan dess har han på ett exempellöst sätt lyckats behålla sin position som en av världens mest framgångsrika låtskrivare.

Han har skapat internationella superhits åt bland andra Katy Perry, Maroon 5 och Taylor Swift. Med låten "Can't feel my face" – som han skrev tillsammans med Ali Payami, Savan Kotecha, Abel Tesfaye och Peter Svensson till den kanadensiske artisten The Weeknd – fick han i augusti förra året sin 21:a förstaplacering på den amerikanska Billboard-listan. Bara den tidigare Polarpristagaren Paul McCartney och John Lennon har noterat fler Billboard-ettor. Som en jämförelse hade Abba en Billboard-etta.