Dami Im och Jesscia Mauboy har representerat Australien i Eurovision.
Australien är ett av få länder utanför Europa som får tävla i Eurovision Song Contest. - Foto: TT/Eva Rinaldi/Wikimedia/Emojipedia/EBU (Montage)

Därför får Australien vara med i Eurovision Song Contest

Australien har sedan 2015 deltagit i Eurovision Song Contest – trots att landet inte ligger i Europa. Det hela är faktiskt ganska enkelt och flera icke-europeiska länder får delta. Här är anledningen till att landet får tävla i Eurovision.


Australien är år 2018 med för fjärde året i Eurovision Song Contest. I år tävlar de med bidraget "We got love" framförd av 28-åriga Jessica Mauboy.

Jessica Mauboy är Australiens hopp 2018. Bild: Eva Rinaldi/Wikimedia Commons

Tidigare har det gått riktigt bra för landet där de 2016 nästan vann med Dami Im som framförde "Sound of silence" – och som slutade på en andra plats! År 2015 slutade landet på en femte plats när Guy Sebastian framförde "Tonight again" och 2017 slutade Australien på en nionde plats med Isaiahs "Don't come easy".

Hyfsad statistik med andra ord!

Det blev nästan en seger för önationen med Dami Im. Bild: TT

Men Australien ligger ju inte i Europa så varför är de ens med?

Långt innan landet började tävla så sändes Eurovision i Australien via kanalen SBS med australienska kommentatorer från år 1983. 

Jo, kort sammanfattat så älskar många Eurovision i Australien och därför tillät EBU (som arrangerar Eurovision) landet att tävla 2015 som en del av tävlingens 50 års-jubileum. De fick då en direktbiljett till finalen och behövde inte kvala.

Det gick så bra i debuten att man bestämde sig för att de fick vara kvar i tävlingen – men att landet får tävla i semifinalerna.

Vad händer då om Australien vinner tävlingen? Jo, om Australien vinner så kommer tävlingen att arrangeras i ett land i Europa på grund av tidsskillnaderna. Antagligen någon av "Big 5"-länderna som redan är klara för tävlingens final och som bidrar med mest pengar. Det är alltså Frankrike, Spanien, Italien, Storbritannien och Tyskland.

EBU-chefen Jan Ola Sand har sagt att "det här är ett steg i att göra tävlingen internationell".

Israel har ju tävlat sedan 1973 och även ett land som Marocko tävlade en gång 1980. Länder som Qatar, Libanon och Tunisien får vara med egentligen eftersom de också är medlemmar i EBU.

Dock så är det inte hundra procent säkert att landet får tävla för alltid i framtiden. Men Australien har indirekt redan vunnit tävlingen genom att Johnny Logan föddes i den australienska delstaten Victoria innan han flyttade med familjen tillbaks till Irland vid tre års ålder. Han har ju som bekant vunnit Eurovision Song Contest två gånger – 1980 och 1987 – för Irland.

Och visst har Australien verkligen skickat riktigt bra låtar?

TV: Därför skrattar alla åt Benjamin Ingrossos efternamn i Portugal

Läs också om vilka som är favoriterna under Eurovision

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Australien få vara med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Veckans film och serier – Gosling som stuntman

1 timme sedan

Céline Dion om svåra sjukdomen: "Hoppas på ett mirakel"

idag 02:42
Den kanadensiska megastjärnan Céline Dion, som i fjol tvingades ställa in sin världsturné sedan hon drabbats av den ovanliga neurologiska sjukdomen stiff person syndrome, har för första gången sedan sjukdomsbeskedet givit en intervju.

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37
Nu har har den omtalade lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts. Huset är byggt med hjälp av en feng shui-expert och kostade 14 miljoner. Men det blev en riktig förlustaffär när paret sålde villan på Värmdö.

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

igår 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.