Söndag 14 Aug
Stockholm

Därför får Australien vara med i Eurovision Song Contest

Dami Im och Jesscia Mauboy har representerat Australien i Eurovision.
Australien är ett av få länder utanför Europa som får tävla i Eurovision Song Contest. Foto: TT/Eva Rinaldi/Wikimedia/Emojipedia/EBU (Montage)

Australien har sedan 2015 deltagit i Eurovision Song Contest – trots att landet inte ligger i Europa. Det hela är faktiskt ganska enkelt och flera icke-europeiska länder får delta. Här är anledningen till att landet får tävla i Eurovision.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Australien är år 2018 med för fjärde året i Eurovision Song Contest. I år tävlar de med bidraget "We got love" framförd av 28-åriga Jessica Mauboy.

Jessica Mauboy är Australiens hopp 2018. Bild: Eva Rinaldi/Wikimedia Commons

Tidigare har det gått riktigt bra för landet där de 2016 nästan vann med Dami Im som framförde "Sound of silence" – och som slutade på en andra plats! År 2015 slutade landet på en femte plats när Guy Sebastian framförde "Tonight again" och 2017 slutade Australien på en nionde plats med Isaiahs "Don't come easy".

Hyfsad statistik med andra ord!

Det blev nästan en seger för önationen med Dami Im. Bild: TT

Men Australien ligger ju inte i Europa så varför är de ens med?

Långt innan landet började tävla så sändes Eurovision i Australien via kanalen SBS med australienska kommentatorer från år 1983. 

Jo, kort sammanfattat så älskar många Eurovision i Australien och därför tillät EBU (som arrangerar Eurovision) landet att tävla 2015 som en del av tävlingens 50 års-jubileum. De fick då en direktbiljett till finalen och behövde inte kvala.

Det gick så bra i debuten att man bestämde sig för att de fick vara kvar i tävlingen – men att landet får tävla i semifinalerna.

Vad händer då om Australien vinner tävlingen? Jo, om Australien vinner så kommer tävlingen att arrangeras i ett land i Europa på grund av tidsskillnaderna. Antagligen någon av "Big 5"-länderna som redan är klara för tävlingens final och som bidrar med mest pengar. Det är alltså Frankrike, Spanien, Italien, Storbritannien och Tyskland.

EBU-chefen Jan Ola Sand har sagt att "det här är ett steg i att göra tävlingen internationell".

Israel har ju tävlat sedan 1973 och även ett land som Marocko tävlade en gång 1980. Länder som Qatar, Libanon och Tunisien får vara med egentligen eftersom de också är medlemmar i EBU.

Dock så är det inte hundra procent säkert att landet får tävla för alltid i framtiden. Men Australien har indirekt redan vunnit tävlingen genom att Johnny Logan föddes i den australienska delstaten Victoria innan han flyttade med familjen tillbaks till Irland vid tre års ålder. Han har ju som bekant vunnit Eurovision Song Contest två gånger – 1980 och 1987 – för Irland.

Och visst har Australien verkligen skickat riktigt bra låtar?

TV: Därför skrattar alla åt Benjamin Ingrossos efternamn i Portugal

Läs också om vilka som är favoriterna under Eurovision

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde Australien få vara med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.