Torsdag 13 Maj
Stockholm

Nemo Hedén: "Mördare får ha Facebook, men inte jag?"

Nemo Hedén blir av med Facebook – syns här med Joakim Lundell.
Nemo Hedén får inte längre ha Facebook. Foto: Instagram

Nemo Hedén är avstängd från Facebook för all framtid – eftersom han har en sju år gammal dom på sig.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Podcast-profilen Nemo Hedén, 30, blev ett känt namn efter sin medverkan i skandalsåpan "Kungarna av Tylösand" år 2010 där han och Joakim Lundell var de mest färgstarka profilerna.

Nemo Hedén var med i "Kungarna av Tylösand" år 2010. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT Bild

I januari 2011 dömdes Nemo för sexuellt utnyttjande av barn efter att han hade sex med en 14-årig flicka. I en intervju med Bloggbevakning berättade han i somras om skulden och skammen.

– Jag visste om hennes ålder. Jag var bara berusad, jag vet inte vad jag ska säga. Men jag är skitledsen för det här och jag skäms otroligt mycket för det, sa Nemo då.

Efter år av alkohol, fest och droger så bestämde sig Nemo år 2015 för att bli nykter och vände sitt liv. Han startade podcasten "Nemo möter en vän" där han intervjuat svenska kändisar som Kikki Danielsson, Camilla Läckberg, Loreen, Sebbe Stakset och många fler.

Nemo föreläser även ofta, och han nämner då sin dom som en del i hans trasiga förflutna.

Nu, sju år efter att han dömdes, så fick han en chock när han skulle logga in på Facebook. Hans konto var borttaget – och anledningen är att dömda sexualförbrytare inte får ha Facebook.

På Instagram skriver Nemo om frustrationen: 

"Är det något jag ska straffas för hela livet? Ska jag aldrig få ha Facebook igen alltså? Mördare får ha Facebook, men inte jag? Rimligheten? Jag vet inte. Jag blir bara helt jävla matt.. Det MÅSTE fan finnas lite nyans i det hela.."

"Jag tror att någon har anmält mig"

För Nyheter24 berättar Nemo att han använder Facebook både i jobbet för att hitta poddgäster, i kommunikation med skolor där han ska föreläsa och även som sponsor åt andra killar i tolvstegsprogrammet han går. 

– Jag tror att någon har anmält mig. Någon Nemo-hatare där ute som kanske tycker att det gick lite för bra för mig, säger Nemo till Nyheter24. 

När Nemo kontaktade Facebook sa dom att det inte var något att diskutera överhuvudtaget. 

– Jag förstår syftet med denna grej. Och tanken är god! Självklart är det bra att folk som är dömda för sexuella brott inte ska få ha Facebook. Men det måste ju finnas någon slags nyans. Det kan inte vara helt "svart eller vitt". En sådan utveckling är farlig på många sätt, säger Nemo till Nyheter24.

Hur har reaktionerna varit från dina följare på Instagram? 

– Folk fattar ju ingenting. Det hade ju varit en sak om jag hade mördat någon. Eller ens våldtagit någon. Eller ens skadat någon. Då hade jag kunnat köpa det, säger Nemo och ger sin syn på brottet han dömdes för. 

Nemo berättar att tjejen var "några månader för ung" och att det skedde i samtycke. När pappan anmälde Nemo var det både mot tjejen och Nemos vilja. 

– Jag ångrar händelsen väldigt mycket. Det var dumt, ansvarslöst och klantigt. Men jag var en helt annat människa på den tiden. Och att det ska jaga mig såhär 8 år senare känns väldigt konstigt och olustigt faktiskt, säger Nemo till Nyheter24. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Var det rätt av Facebook?
Tack för din röst!
Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela