Söndag 16 Maj
Stockholm

Kvinnliga komiker i uppropet #skrattetihalsen

Kvinnliga komiker i uppropet #skrattetihalsen. Clara Henry Zinat Pirzadeh
Framstående komiker går nu ut i ett gemensamt upprop. Foto: Claudio Bresciani / TT, Jens Löstrade, TT Bild

80 stycken kvinnliga komiker skriver under uppropet #skrattetihalsen där de berättar om sexuella övergrepp, våldtäkter och trakasserier.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Flera av Sveriges mest framstående komiker går nu ut i ett gemensamt upprop i Dagens Nyheter. 

Komiker som Clara Henry, Bianca och Tiffany Kronlöf, Karin Adelsköld och Zinat Pirzadeh har skrivit under uppropet #skrattetihalsen där det vittnas om sexuella trakasserier, våldtäkter och en kultur där kvinnor förringas och förnedras innan och efter sina uppträdanden.

En kvinna berättar att hon körde ett gig i en mindre stad i Sverige. Efter hennes uppträdande så åker hon tillbaka till hotellet – och där visade det sig att arrangören inte hade något rum åt sig själv.

"Eftersom det fanns en extra säng i mitt rum erbjöd jag honom därför att få sova i den. Den natten våldtog han mig", skriver hon.

En annan komiker berättar att hon delade taxi med en kollega, och när hon säger hejdå till de andra komikerna så sjunger de en sång om hon kommer att bli våldtagen.

”Att skaka av sig och se det som ett sätt att vara med i gänget kändes som bästa strategin. Jag hade knappt hållit på i två år", skriver hon i Dagens Nyheter.

Det är fruktansvärda upplevelser som de kvinnliga komikerna vittnar om – en kvinna berättar att hon under en av sina första föreställningar attackerades av en spelarkollega:

"Den manliga skådespelaren kör in sin tunga i munnen på mig inför publik. Jag konfronterar honom efteråt i logen men han blånekar. Sedan dess är vi ovänner och han ignorerar eller blockerar alla mina förslag på mötena. Till slut väljer jag att lämna min anställning.”

Komikerna kräver nu förändring – bland annat vill de ha fler kvinnor på chefspositioner och att bokare tänker mer jämställt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela