Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experterna ger sina bästa råd – blir du rik innan du fyllt 35 år

- 21/01/2018, 14:00 -

Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadehs driver idag miljardimperiumet Serendipity. Nu ger sina bästa tips på hur du håvar in ordentligt med kosing med hjälp av att tänka och jobba på ett speciellt sätt.

Hur bygger man ett affärsimperium med två tomma händer? Det vet entreprenörerna Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadehs som nu ger sina bästa tips på hur du håvar in ordentligt med kosing med hjälp av att tänka och jobba på ett speciellt sätt. 

Emma Ahlén Pouya har skrivit boken ”Miljardmakarna: flyktingarna som byggde ett affärsimperium”, som handlar om deras resa från flyktingförläggning till att idag driva miljardimperiumet Serendipity. I boken ger killarna sina bästa framgångstips som Nyheter24 nu fått sig ett smakprov av. Och här är några av dem:

1. Sälj inte bara din tid. Få blir rika på lönearbete. Hur många timmar du kan arbeta per dygn kommer alltid innebära en begränsning. Om du lönearbetar måste du hitta utrymme för att spara pengar för att bli rik. 

2. Utbilda dig. Passar inte alla men är en snabb genväg till mer välbetalda arbeten. Se över lönestatistiken för den utbildning som du väljer. Vad tjänar du när du är färdigutbildad?

Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadehs ger sina bästa tips

3. Starta eget om du har passionen. Det krävs kunskap, ett visst övermod, hårt arbete och tålamod. Men att sälja en produkt eller andras tjänster kommer generera mer pengar än lönearbete. Många egenföretagare går dock omkull. För vissa innebär det en lärdom till framgång men inte för alla.

4. Spara kontinuerligt och långsiktigt. Det gör dig inte rik tills du är 35 men ett stabilt och kontinuerligt sparande med xxx kronor i börsindex över 30 år gör dig till miljonär efter 30 år.

5. Spara i något som ökar i värde, aktieindex eller en bostad om du bor i ett tillväxtområde.

6. Spara aldrig pengar du behöver i något som kan förlora i värde. Det sätter dig i värsta fall i skuld.

7. Undvik lån, lånade pengar är en skuld. Att låna pengar till en bostad kan dock innebära en investering i tillväxtområden. Men en skuld är aldrig en investering förrän bostaden är såld och investeringen hemma. Så länge det är en skuld innebär det en risk. Med 30 års intervall har vi haft bostadskriser i Sverige. Se till att dina lån/skulder inte innebär att du tvingas sälja i en ekonomisk nedgång.  

8. Undvik köp på avbetalning. Räntan är av affärsmässiga skäl sällan förmånlig.

9. Dedikera dig själv till målet att bli rik. Räkna ut vad du behöver tjäna in och spara över tid för att bli ekonomiskt oberoende. Hur mycket varje månad i hur många år? Sen hittar du ett sätt att spara eller tjäna mer för att få ihop de pengarna. Jobba extra, sluta köpa nyaste telefonen eller en ny vinterjacka varje år.

10. Ju tidigare du börjar desto snabbare blir du ekonomiskt oberoende. Många i vårt land har möjligheten att göra sig själv ekonomiskt oberoende – få tar chansen.