Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här visste du nog inte om Melodifestivalen-artisten Mendez

- 17/02/2018, 09:03 -

Ikväll ser vi den chilenska sångaren Mendez i Melodifestivalen där han ska tävla med sitt bidrag "Everyday". Men hade du koll på det här om artisten som tidigare kallade sig för DJ Mendez?

På lördag ser vi Mendez i Melodifestivalens tredje deltävling i Malmö. Då ska den chilenska artisten framföra sitt bidrag "Everyday" som han skrivit tillsammans med Jimmy Jansson och Palle Hammarlund.

Många minns nog Mendez stora succélåt "Razor tongue" som han släppte under artistnamnet DJ Mendez år 2000.

Dj Mendez.
En ung Mendez! Här ser vi artisten när han gick under namnet DJ Mendez. Året var 2001. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT Bild

Men vad har Mendez pysslat med den sista tiden och har du koll på den mångsidiga Mendez?

Här är allt du behöver veta om latinostjärnan:

Leopoldo Jorge Méndez Alcayaga föddes den 21 juli 1975 i Valparaíso, Chile. Mendez och hans mamma och syskon kom till Sverige 1986, och Mendez växte upp i Farsta i Stockholm. 

Hans genombrott kom med "Razor tongue" och därefter följde succéer med låtarna "Adrenaline" och "I'm coming home".

År 2002 tävlade Mendez i Melodifestivalen för första gången – och då hamnade han på andra plats med just "Adrenaline". Året därpå tog sig Mendez an Mello igen, då med låten "Carnaval" som inte tog sig vidare till final.

Satt i fängelse

I en intervju med Aftonbladet år 2011 berättade Mendez om sin alkoholism och sitt tidigare drogmissbruk.

– Jag har tagit allt. Men det var alkoholen som verkligen knäckte mig. Jag var full varenda dag, berättade Mendez då.

Han berättade även om hur spriten kom att påverka hans liv till det sämre. År 1994 satt han i fängelse i en månad efter att ha kört rattfull.

Mendez har även dömts till böter efter att ha slagit sönder ett hotellrum. Och det blev under den här perioden många nätter i fyllecell.

Under hösten 2010 hade Mendez nått "rock bottom" och han mådde vid den tiden fruktansvärt dåligt. 

Mendez försökte ta sitt liv men räddades av sin bror. Några månader efter självmordsförsöket så ställde hans skivbolag ett ultimatum – han var tvungen att åka på behandling, eller så skulle han få sparken från skivbolaget.

Det blev behandlingshem i 29 dagar. Den första tiden på rehab så grät Mendez och ville därifrån. Sedan föll poletten ner och han insåg vad han gjort med sitt liv.

Idag är Mendez nykter, och i en intervju med Aftonbladet berättar Mendez att det är en ständig kamp.

– Man blir aldrig frisk när det gäller det där, det är som vilken sjukdom som helst.

Gjort realityshow i Chile – och varit politiker

De senaste tio åren har Mendez, hans fru Marcela Duque och de sex barnen bott i Chile. Tre barn har Mendez tillsammans med sin ex-fru Ninoska och tre barn har han tillsammans med Marcela.

Mendez med sin fru Marcela.
Mendez med sin fru Marcela Duque. Bildkälla: Instagram.

I hemlandet Chile har Mendez och hans familj inte direkt rullat tummarna – de har nämligen synts i realityserien "Los Mendez" som är en slags mix av "Keeping up with the Kardashians" och "The Osbournes".

– Det gick hur bra som helst. De ville inte släppa oss så vi har stannat kvar, berättade Mendez för Hänt i december 2017.

Favorittippad i Melodifestivalen

Mendez har även varit politisk engagerad och kandiderade till borgmästare i Valparaiso i Chile. Han vann det första valet men gick inte vidare. 

Kanske har han en större chans i Melodifestivalen – han är nämligen favorittippad i Mello enligt odds från både Betsson och Unibet. 

Mendez repar till Melodifestivalen.
Mendez tävlar i Melodifestivalen för tredje gången. Nu med bidraget "Everyday". Bildkälla: TT Bild

Ja, många tror att han har chans att vinna hela rasket med den svängiga latinodängan "Everyday".

– Det är inte lätt att komma med i Melodifestivalen, och jag har velat vara här igen i så många år. Jag har dansat runt i Latinamerika i åratal, nu vill jag visa svenska folket vad jag hållit på med och skapa en fest här igen, säger Mendez om sitt bidrag till SVT.

Hur det går för Mendez ser du ikväll i Melodifestivalen på SVT1 klockan 21.00.

TV: Mendez skippar Melodifestivalens blöta Efterfest: "Fick återfall"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tittar du på Melodifestivalen?