Astrid Lindgren med sina karaktärer Pippi Långstrump och Ronja Rövardotter
Astrid Lindgren - Foto: TT

Astrid Lindgrens hemligheter avslöjas i ny film

När Astrid var ung hände något som påverkade henne väldigt mycket som formade hennes framtida liv. Hon blev en av Skandinaviens mest inflytelserika konstnärer. Nu blir hennes liv innan berömmelsen film.


Astrid Lindgren föddes den 14 november år 1907 i Vimmerby, Småland. Hon är mest känd som en av Sveriges främsta barnboksförfattare men skrev också sångtexter och manus och jobbade som förlagsredaktör. 

Astrid Lindgrens skrivmaskin.

Astrid Lindgren skrev några av Sveriges största klassiker, bland annat Pippi Långstrump, Karlsson på taket, Ronja Rövardotter och Emil i Lönneberga. 

Astrids första bok heter “Britt-Mari lättar sitt hjärta” och kom ut 1944. Många av hennes böcker har även filmatiserats och 2012 räknades det till att böckerna hade översatts till 95 språk och språkvarianter.

I Vimmerby finns parken “Astrid Lindgrens värld” som skapades 1981. Miljöerna i parken är skapade utifrån Astrids böcker. 

Lindgren har även lånat ut sitt namn till barnsjukhuset “Astrid Lindgrens Barnsjukhus” som ligger i Solna. Astrid Lindgren gick bort den 28 januari 2002 och blev 94 år gammal. Och den 1 oktober 2015 är författaren även motivet på 20-kronorssedeln.

När Astrid var ung hände något som påverkade henne väldigt mycket som formade hennes framtida liv. Händelsen gjorde henne till en av de mest nyskapade kvinnorna i vår tid. Nu kommer en film om Astrid – ”Unga Astrid”. Berättelsen handlar om när Astrid var ung och bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta.

Alba August har huvudrollen.

Alba August, 24 år har huvudrollen som den unga Astrid. Magnus Krepper och Maria Bonnevie har rollerna som författarens föräldrar. Björn Gustafsson kommer att spela Astrid Lindgrens man Sture.

Nordisk film beskriver filmen som ”en biografisk hyllningsfilm”.

– Min film om unga Astrid Lindgren är en personlig hyllning till en av Skandinaviens mest inflytelserika konstnärer. En kärleksförklaring till en människa, som med sin själ som insats, valde att spränga sin tids ramar för kön, religion och samhälle, säger regissören Pernille Fischer Christensen i ett pressmeddelande.

Filmen kommer att ha premiär under 2018.

Se en tjuvkik från filmen i klippet ovan.

/
Har du sett en Astrid Lindgren-film?
Tack för din röst!
Senaste nytt

La la Gunilla trallade in på Svensktoppen

igår 16:54

Sven-Erik om sin drömkvinna: “Hon får gärna gilla...”

igår 16:03
Sven-Erik, 73, är med i säsong två av "Hotell romantik", där han och 27 andra seniorer dejtar. Nu avslöjar Sven-Erik hur hans drömkvinna är.

Allt om Vincent Ibrahimovic: Ålder, pappan och fotbollen

igår 15:43
Zlatans son Vincent Ibrahimovic har blivit omtalad i media efter att ha blivit medverkat i P15-landslagsuttagningen. Nyheter24 har tagit reda på allt man kan tänkas vilja veta om sonen – här kommer svaren.

Israel går med på att ändra Eurovision-bidrag

igår 15:16
Israel har gått med på att ändra texten i Eurovision-bidraget ”October rain” och tona ner referenserna till Hamas terrorattack den 7 oktober.

Kattis Ahlströms ärliga ord om SVT:s "Muren"

igår 11:32
Kattis Ahlström stormtrivs som programledare för SVT:s "Muren", men att spela in frågesportsprogrammet bjuder också på utmaningar, berättar hon för Nyheter24.

"The tourist" fick Dornan att återvända hem

igår 11:30
Manuset till “The tourist” var det galnaste Jamie Dornan någonsin läst. Därför tvekade han inte att tacka ja. Tv-serien om mannen som tappat minnet i Australien blev en sådan succé att det självfallet blev en säsong två – som den här gången utspelas i Dornans hemland Irland.