Tisdag 27 Sep
Stockholm

Astrid Lindgrens hemligheter avslöjas i ny film

Astrid Lindgren med sina karaktärer Pippi Långstrump och Ronja Rövardotter
Astrid Lindgren. Foto: TT

När Astrid var ung hände något som påverkade henne väldigt mycket som formade hennes framtida liv. Hon blev en av Skandinaviens mest inflytelserika konstnärer. Nu blir hennes liv innan berömmelsen film.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Astrid Lindgren föddes den 14 november år 1907 i Vimmerby, Småland. Hon är mest känd som en av Sveriges främsta barnboksförfattare men skrev också sångtexter och manus och jobbade som förlagsredaktör. 

Astrid Lindgrens skrivmaskin.

Astrid Lindgren skrev några av Sveriges största klassiker, bland annat Pippi Långstrump, Karlsson på taket, Ronja Rövardotter och Emil i Lönneberga. 

Astrids första bok heter “Britt-Mari lättar sitt hjärta” och kom ut 1944. Många av hennes böcker har även filmatiserats och 2012 räknades det till att böckerna hade översatts till 95 språk och språkvarianter.

I Vimmerby finns parken “Astrid Lindgrens värld” som skapades 1981. Miljöerna i parken är skapade utifrån Astrids böcker. 

Lindgren har även lånat ut sitt namn till barnsjukhuset “Astrid Lindgrens Barnsjukhus” som ligger i Solna. Astrid Lindgren gick bort den 28 januari 2002 och blev 94 år gammal. Och den 1 oktober 2015 är författaren även motivet på 20-kronorssedeln.

När Astrid var ung hände något som påverkade henne väldigt mycket som formade hennes framtida liv. Händelsen gjorde henne till en av de mest nyskapade kvinnorna i vår tid. Nu kommer en film om Astrid – ”Unga Astrid”. Berättelsen handlar om när Astrid var ung och bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta.

Alba August har huvudrollen.

Alba August, 24 år har huvudrollen som den unga Astrid. Magnus Krepper och Maria Bonnevie har rollerna som författarens föräldrar. Björn Gustafsson kommer att spela Astrid Lindgrens man Sture.

Nordisk film beskriver filmen som ”en biografisk hyllningsfilm”.

– Min film om unga Astrid Lindgren är en personlig hyllning till en av Skandinaviens mest inflytelserika konstnärer. En kärleksförklaring till en människa, som med sin själ som insats, valde att spränga sin tids ramar för kön, religion och samhälle, säger regissören Pernille Fischer Christensen i ett pressmeddelande.

Filmen kommer att ha premiär under 2018.

Se en tjuvkik från filmen i klippet ovan.

Har du sett en Astrid Lindgren-film?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.