Elias Abbas är årets yngsta deltagare. Men vad vet du om nykomlingen?
Elias Abbas tävlar i Melodifestivalens fjärde deltävling. - Foto: TT

Här är allt om Elias Abbas – Melodifestivalens yngsta deltagare

Artisten Elias Abbas är med i Melodifestivalen för första gången på lördag. 16-åringen är årets yngsta deltagare. Här är allt du vill veta om nykomlingen.


16-åriga Elias Abbas tävlar i Melodifestivalens fjärde deltävling under lördagen med låten "Mitt paradis". Han kommer tävla mot bland annat konkurrenterna Rolandz, Felix Sandman och veteranen Mariette

Han är yngst och debuterar dessutom i Melodifestivalen, men vad vet vi egentligen om rapparen?

Inte gjort mycket musik tidigare

2017 släppte Elias sin första låt "My queen". För att vara så ung verkar det ändå som att Elias vet en hel del om kärlek. Om låten sa han så här till Kingsizemagazin.

– ”Min Queen” handlar om en kvinna jag värdesätter över allt annat, en kvinna jag vill ge hela min värld och all min tid till. Hon ÄR min tid, och jag älskar henne. Den kan handla om en tjej jag träffar nu, den kan handla om min framtida fru och vad jag kommer känna för henne.

Låten blev en succé och på Spotify har den över två miljoner spelningar. 

Musiken ska han ha fått från sin pappa som är konstnär. Han började satsa på musiken när han bara var elva år gammal. Då fick han hjälp av låtskrivaren och producenten Hamed "K-One" Pirouzpanah som är fritidsledare på en ungdomsgård Elias brukade gå till, skriver Frida.

Elias Abbas under genrepet. Bildkälla: TT

Vill kämpa mot fördomar

Elias Abbas är uppväxt i förorten Rinkeby i Stockholm, där många rappare kommer ifrån. Men Elias själv säger att han utmärker sig från den kanske mer hårda rappen från området. Med sitt deltagande vill han kämpa mot fördomarna som finns om förorten.

– Jag vill visa att det finns mer möjligheter än de hårda rapparna. Det finns mer möjligheter än den kriminella banan. Jag försöker visa positivitet, kärlek, lycka. Jag försöker sprida bra vibbar så mycket som möjligt. Få alla att må bra, få alla att le, säger han till SVT.

Låten "Mitt Paradis" handlar om en plats där man trivs och Elias vill att låten ska få publiken att må bra. 

Höll Melodifestivalen hemligt

Den unga rapparen går första året på gymnasiet och har inte riktigt skyltat med att han ska vara med i Melodifestivalen. Utan han har hållit det hemligt för klasskompisarna. 

Fram tills nu. 

När låten skrevs så var den inte ens tänkt till tävlingen, men enligt Elias ska alla ha känt att den skulle passa perfekt den var klar.

För att vara femton år gammal verkar han vara en riktigt ödmjuk kille med fötterna på jorden. Inför tävlingen säger han till SVT att han bara ska göra sin grej. 

– Mina förväntningar är att det ska gå så smooth som möjligt. Jag ska inte stressa över någonting, jag ska bara ta det lugnt och göra min grej. Göra det bästa jag kan av det.

TV: Här är bidragen som tävlar i deltävling 4 i Melodifestivalen

Läs också om allt du vill veta om Melodifestivaldeltagaren Dotter

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tittar du på Melodifestivalen?
Tack för din röst!