Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du behöver veta om Dotter i Melodifestivalen

- 17/02/2018, 08:47 -

Johanna Maria Jansson eller Dotter som hon kallar sig tävlar i Melodifestivalen med bidraget ”Bulletproof". Här är allt du behöver veta om den 30-åriga sångerskan från Arvika.

Johanna Maria Jansson, eller Dotter som hon kallar sig, tävlar i Melodifestivalen andra deltävling med bidraget bidrag ".

Men vad vet vi egentligen om Dotter?

Dotter föddes den 10 juni 1987 i Arvika. I sommar fyller hon alltså 32 år.

Hon har pluggat på Kulturama i Stockholm och år 2014 släppte hon sin första singel "My flower". 

Just natur och miljö är något som ligger veganen Dotter varmt om hjärtat – det är faktiskt därför hon valt artistnamnet Dotter, som står för att hon då är dotter till Moder Jord.

Artisten Dotter.
Johanna "Dotter" Jansson. Bildkälla: Alexander Larsson Vierth/TT Bild

– Min musik handlar mycket om oss människor på jorden och jag ser namnet Dotter som en symbol för "dotter till moder jord". Vi tar mer av jordens resurser än vad den hinner ikapp med. Därför känner jag att det är viktigt att ta upp de här sakerna. Vi måste vakna, berättade Dotter i en intervju med Sveriges Radio år 2014. 

Dotters singel "Rebellion" som hon släppte i november 2017 är en hyllning till just de som vågar gå mot strömmen.

– Det är en hyllning till alla som tänker annorlunda och vågar göra det lilla i vardagen för att motverka att makthavare får ännu mer makt. Att inte supporta det som gör att rika blir rikare för det resulterar i att fattiga blir fattigare, berättade Dotter i en intervju med Popmuzik då.

Det här är inte första gången som Dotter är med i Mello-sammanhang. År 2017 skrev hon bidraget "A Million Years" ihop med bland annat Melodifestivalen-veteranen Thomas G:son och Mariette Hansson. 

2018 var hon med och tävlade med bidraget "Cry" och var topptippad. Det blev dock en missräkning för Dotter och slutade hon slutade näst sist i deltävlingen och svor på att aldrig delta i Melodifestivalen igen.

Men 2020 är hon återigen tillbaka på den stora scenen, och tävlar med bidraget "Bulletproof" i Melodifestivalen. 

Dotter.
Sångerskan Dotter har tidigare vana från Mello. Bildkälla: Instagram.

Privat är Dotter tillsammans med producenten och låtskrivaren Dino Medanhodzic, 31. 

Se mer om Dotter i klippet ovan! 

Läs även:
Anna Bergendahl i Melodifestivalen – här är allt du vill veta

Tittar du på Melodifestivalen?