Måndag 20 Sep
Stockholm

Dags att flytta ihop? Då måste ni prata om det här först

Sambo och vilkor
Sambo. Foto: Pixabay

Ska du och din partner flytta ihop? Mysigt! Men hur väl känner du din partner? Tycker ni samma om hur man ska sköta städning, handling och ekonomi? De här sakerna borde ni prata om innan ni flyttar ihop.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ni är kära och vill tillbringa så mycket tid med varandra som det går så ni bestämmer er för att bli sambos. 

Men känner ni varandra tillräckligt bra? Tycker ni lika om städning, ekonomi och egentid? De här sakerna borde ni prata om innan ni flyttar ihop.

Egentid

Egentid är viktigt men alla behöver olika mycket. När du flyttar ihop med din partner kommer mycket av din ensamma tid hemma försvinna eftersom ni delar space nu. 

Hur mycket tid behöver du? Och när behöver du egentid? Berätta för din partner hur du vill ha det!

Att ta hand om sig själv och ha egentid är väldigt viktigt.

Morgonmänniska eller kvällsmänniska

Är du personen som är så pigg på morgonen att du flyger upp ur sängen? Eller är du en nattuggla och lägger dig efter midnatt? Om ni har olika rutiner här kan det krocka. För att undvika tjafs, prata om det och hitta en bra lösning för båda, skriver Elite Daily.

Älskade städning

Är du en slarver som har kläder överallt? Bygger berg av tallrikar, glas och bestick i diskhon. Eller är du den som inte vill ha minsta lilla dammkorn i hemmet? Om ni är olika på den här punkten är det viktigt att reda ut direkt hur ni ska ha det i ert gemensamma hem. 

Det kanske känns okej att städa efter din älskling i början när ni är nykära. Men efter ett tag kommer du att störa dig på det.

Party eller hemmakväll

Är ni båda partynissar? Eller är ni olika där? Det gäller att hitta en balans som fungerar för båda för att undvika konflikter. 

Ekonomi

Hur ska ni göra med ekonomin? Gemensamt matkonto kan vara riktigt bra att ha. Bestäm en summa som ni ska sätta in på kortet varje månad och vad ni får handla på det kortet. Om ni spontanhandlar lite då och då kan summorna springa iväg och bli väldigt olika. 

Vad sparar ni in på och vad vill ni lägga lite extra på? Tjänar en av er mer och ska hen då betala lite mer av hyran? Prata ekonomi i tid för att slippa tjafs.

Ska ni veckohandla eller spontan handla?

Fullt kylskåp

Att handla och fylla på kylskåpet är kanske inte lika viktigt för alla. Ska ni bestämma middag i förväg eller i affären? Veckohandla eller fylla på kylen var efter? 

Besök

Brukar hen ha kompisar över hos sig ofta? Drinkkvällar eller tv-spelskvällar? Kom överens om hur och när ni vill ha besök hemma. 

Förväntan av din sambo

Vad förväntar ni er av varandra? Hur ser ni på högtider, alla hjärtans dag och födelsedagar? Att ha förväntningar på din partner som hen inte är medveten om kan skapa tjafs och besvikelse. Prata om hur ni ser på det och vad ni förväntar er av varandra.

Ni är nykära om vill spendera så mycket tid med varandra som möjligt.

Lägga er efter ett gräl eller lösa det innan

Om ni börjar tjafsa eller bråka, hur löser ni det då? Ska ni vara tysta tills det löser sig? Eller prata ut om det innan ni går och lägger er?

Det kan vara bra att tänka på det juridiska när man blir sambos, det kan du läsa mer om här.

Se mer i klippet ovan

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.


Är du sambo?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela