Lördag 4 Dec
Stockholm

Ska du flytta ihop med din älskling? Då bör ni tänka på det här

Två personer som inte är gifta, men som ändå har en relation och bor tillsammans, ingår i ett så kallat samboskap.
1 av 3
Två personer som inte är gifta, men som ändå har en relation och bor tillsammans, ingår i ett så kallat samboskap. Foto: Shutterstock / Pixabay
Så om du planerar att flytta ihop med din bae bör ni kanske fundera på att skriva ett så kallat samboavtal.
2 av 3
Så om du planerar att flytta ihop med din bae bör ni kanske fundera på att skriva ett så kallat samboavtal. Foto: Shutterstock
En anledning till att skriva ett samboavtal är att om ni vill separera har ni inte samma skydd jämfört med om ni skulle vara gifta.
3 av 3
En anledning till att skriva ett samboavtal är att om ni vill separera har ni inte samma skydd jämfört med om ni skulle vara gifta. Foto: Pixabay

I Sverige lever många par i samboförhållande istället för att vara gifta. Men inte alla har koll på vad som gäller rent juridiskt.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Två personer som inte är gifta, men som ändå har en relation och bor tillsammans, ingår i ett så kallat samboskap. Så om du planerar att flytta ihop med din bae bör ni kanske fundera på att skriva ett så kallat samboavtal.

– Jag är den första som fattar att det här är det sista man tänker på när man har träffat någon, ska flytta ihop och allt är jättespännande och kul. Ska man prata döden och separation då? Vi vill inte gärna göra det. Men det är värt det, säger säger Claudia Wörmann, boendeekonom på banken SBAB, till Nyheter24.

Bildkälla: Shutterstock

En anledning till att skriva ett samboavtal är att om ni vill separera har ni inte samma skydd jämfört med om ni skulle vara gifta.

Ett samboavtal, som finns att hitta i mallar på nätet, kan reglera flera saker. Det kan handla om att den ena av er lägger en större kontantinsats eller betalar en större del av lånen när ni köper er bostad. Om ni då säljer den i framtiden kanske denne också vill få mer av vinsten.

– Det kan också vara så att om man har någon enskild egendom, till exempel ett gammalt piano, som man vill vara säker på ska tillhöra den ena kan man gardera sig och skriva in det i avtalet, säger Claudia Wörmann.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Om ni däremot inte skriver ett samboavtal gäller sambolagen ändå. Om ni separerar ska ni till exempel dela på alla möbler som ni köpt tillsammans. Om ni har köpt er bostad gemensamt ska den också delas lika.

– Det är så sambolagen är utformad. Allt som skaffats för gemensamt bruk och som används gemensamt delas lika, oavsett om någon betalat mer eller allt, säger Claudia Wörmann.

Möbler som ni inte skaffat tillsammans, utan som du kanske hade med dig sedan tidigare, ska ni däremot inte dela rakt av.

– Nej, utan då är det dina grejer. Men sådant kan också vara lite luddigt. Om ni till exempel har en påbörjad skivsamling som du dels haft med dig sedan tidigare, men som ni sedan dess båda har bidragit till. Vem ska få den då?

Om ni ändå inte kan komma överens rekommenderar Claudia Wörmann att ni anlitar varsitt juridiskt ombud. Dessa kan sedan försöka prata ihop sig om en lösning för er båda.

Och funkar inte det heller får ni kontakta tingsrätten. Då kopplas en bodelningsförättare in.

– Nackdelen med det är att det kan ta väldigt lång tid. Så det bästa är att liksom försöka i möjligaste mån att komma överens och hitta en lösning, säger Claudia Wörmann.

Se också klippet om Anna – som dolde skuld på en miljon kronor för sambon och tvingades söka till Lyxfällan:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Lever du i ett samboförhållande?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela