Anatomi
Berg och Meltzer - Foto: TT

Carina Bergs chockerande upptäckt: Klitoris är borta!

I kvällens avsnitt av Den fantastiska historien med Berg och Meltzer får vi se hur det har varit för kvinnan och hennes sexualitet från 1600-talet till idag. Till exempel fick ogifta pigor sina bröst tvångsmjölkade för att se om de hade haft sex före äktenskap.


Varje vecka får vi följa med Carina Berg och Christine Meltzer då de reser tillbaka i tiden och tar reda på hur svenska kvinnor har levt genom åren ur ett historiskt perspektiv. I kvällens avsnitt handlar det om kvinnan och sex. 

Visste du att förr i tiden fick ogifta pigor sina bröst tvångsmjölkade för att se om de hade haft sex före äktenskapet? Eller att de då kunde få ett offentligt straff och få sitta på en ”horpall” utanför kyrkan? Kvinnor fick nämligen inte ha sex när de ville, hur de ville eller med vem de ville. 

Om du hade sex som ogift fick du offentligt straff.

Året var 1956 och Sverige blev de första i världen som började med obligatoriskt sexualundervisning i skolan. 

Sandra Dahlén, Sexualupplysare visar Carina Berg och Christine Meltzer en bild från sexualvisningen och frågar om de ser något fel.

– KLITORIS är borta, skriker Carina till.

Sandra Dahlén, berättar att klitoris försvann från anatomin under 1800-talet och är fortfarande borta på många bilder. Till och med i dagens böcker.

Lärarna och lärarinnorna hade nästan som manus som de gick efter när de skulle undervisa i sexualkunskap. 

– Under 1800-talet kom idén att män har en mycket starkare sexualdrift än vad kvinnor har, berättar Sandra Dahlén.

Under 50-talet fick pojkarna lära sig att de hade större sexualdrift en flickorna och skulle därför tänka på att låta flickorna vara. Och flickorna skulle tänka på att inte locka in pojkarna och vara väldigt tydliga med att de inte ville ha sex. 

Klitoris försvann från anatomin under 1800-talet.

Lärarna var tvungna att följa deras färdiga manus till punkt och pricka för att de inte skulle lära ut fel. För om ungdomarna fick lära sig fel om sex kunde det bli katastrof. 

Berg och Meltzer undersöker kvinnans sexualitet från 1600-talet, under en tid då kyrkan hade allt större makt fram till idag. 

Den fantastiska historien med Berg & Meltzer sänds ikväll kl 21.00 på Kanal 5.

Se mer i klippet ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett programmet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Sanningen om Victoria Silvstedt och Maurice Debbah – det gör han egentligen

Tittarnas anklagelse mot juryn i Sveriges mästerkock 2024: "Blev påhoppad"

Sveriges mästerkock 2024 är i full gång och i det senaste avsnittet fick Hugo, 25, lämna tävlingen – något som fått tittarna att reagera.

Fares spel fortsätter att sälja i miljoner

1 timme sedan
Josef Fares "It takes two" fortsätter att sälja i mångmiljontal. Nu har spelet, utvecklat av svenska Hazelight, passerat 16 miljoner sålda exemplar, meddelar bolaget på X i samband med att spelet fyller tre år.

Kritik mot utredning om kulturell samverkan

1 timme sedan
Hård kritik riktas mot utredningen av kultursamverkansmodellen – och Kulturrådet avstyrker samtliga förslag.

Rikard Wolffs artistliv blir konsertmonolog

2 timmar sedan
En ny föreställning hyllar Rikard Wolffs kulturgärning. "La vie en Wolff" får premiär på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm 8 maj, i regi av Olof Hanson. Den tar avstamp i Wolffs egen prosa och hans musikaliska verk.

Marcus & Martinus spelar på Liseberg

3 timmar sedan
Popduon Marcus & Martinus gör i sommar en spelning på Liseberg, den 30 maj. Det blir deras första uppträdande där sedan 2016.