Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du behöver veta om skidlegendaren Gunde Svan

Nöje | 23/03/2018 19:38

Folkkäre skidlegendaren Gunde Svan är inte vilken idrottsman som helst. Han har nämligen fyra OS-guld och sju VM-guld i bagaget samt en lång TV-karriär bakom sig.

Anders Gunde Svan, 56, föddes 12 januari 1962 i Järna, Dalarna. Han är en svensk före detta längdåkare och TV-programledare. Gunde är en av världens främsta längdskidåkare genom tiderna och har vunnit hela fyra OS-guld och sju VM-guld. 

Gunde har hela fyra OS-guld och sju VM-guld i fickan.
Gunde har hela fyra OS-guld och sju VM-guld i fickan.

Ett lopp åkte Gunde med bruten arm – utan att veta om det. Trots smärtor vägrade han avbryta femmilen i norska Holmenkollenutan, och tog sig igenom hela banan och ända in i mål. Efteråt vid röntgen hittade läkarna en fraktur strax under armbågen. 

– Livet går inte alltid som man tänkt sig. Ibland gör inte loppen heller det, men man kan ju inte avbryta för det, sa Gunde till Nyheter24.

Gunde har inte bara varit en baddare på skidor – han har även vunnit SM-guld och ett EM-brons i rallycross.

Han är gift med Marie Svan och tillsammans har de två barn – varav båda är duktiga idrottare. 

Gunde har en lång TV-karriär och har varit programledare i en rad folkkära program, bland andra Fångarna på fortet, Gladiatorerna, Ingenting är omöjligt och "I huvudet på Gunde Svan".

Gunde Svan och Agneta Sjödin
Gunde Svan och Agneta Sjödin var programledare för Fångarna på fortet under många år.

Under pressträffen för Let's Dance passade Nyheter24 på att haffa Gunde och ställa lite frågor om vem han är, vad han är mest stolt över samt om sina förväntningar på Let's Dance. 

Och som vanligt när det kommer till Gunde – så hade man mycket klokt att säga. 

Se hela intervjun i spelaren ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.