Den 21 maj inleds rättegången mot Martin Timell.
Den 21 maj inleds rättegången mot Martin Timell. Timells advokat är Hanna Lindblom, till vänster. - Foto: Jessica Gow/TT, Maja Suslin/TT, Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Så blir Martin Timells rättegång

Den 21 maj inleds rättegången mot den tidigare "Äntligen hemma"-programledaren och TV4-profilen Martin Timell. Han står åtalad för en våldtäkt som ska ha ägt rum år 2008.


I samband med #metoo-kampanjen under hösten 2017 så kom TV4-profilen Martin Timell, 60, att i Sverige bli en av de mest omtalade nyckelpersonerna. 

Flera av Timells tidigare kollegor – bland annat "Äntligen hemma"-profilen Lulu Carter, 57, vittnade om sexuella trakasserier, rasism, homofobi och sexism.

TV4 bröt allt samarbete med Timell, som länge varit en av kanalens stora stjärnor. Kort därefter så polisanmäldes den tidigare så folkkära programledaren för en våldtäkt.

Det var år 2008 på en jobbfest på Timells landställe i Stockholms skärgård som våldtäkten ska ha ägt rum. Timell nekar till anklagelserna.

Här på Martin Timells landställe på Mjölkö i Stockholms Skärgård så ska våldtäkten ha ägt rum. Bildkälla: Anders Wiklund/TT Bild

I mars 2018 beslöt åklagaren Anna Bengtsson att väcka åtal, då hon anser att den samlade bevisningen är tillräckligt stark.

Måndag den 21 maj inleds rättegången i Attunda tingsrätt i Sollentuna utanför Stockholm. 

Rättegången väntas pågå i tre dagar – och de datum som gäller är 21, 24 och 25 maj. 

Enligt Expressen är sex personer som var med på Timells fest även de kallade till rättegången.

Martin Timell nekar till våldtäktsanklagelserna. Bildkälla: Johan Engman/TT Bild

Nu står det klart att åklagaren Anna Bengtsson i ett yttrande till domstolen har skrivit att rättegången borde hållas inom stängda dörrar – allt för att skydda kvinnan.

Martin Timells advokat Hanna Lindblom tycker även hon att stängda dörrar är en bra idé.

– Jag står bakom det resonemanget, säger Lindblom till Expressen.

Skulle Martin Timell dömas så finns fängelse med i straffskalan. För våldtäkt av normalgraden är fängelse i lägst två och högst sex år.

Här kan du läsa mer om allt som har hänt kring Martin Timell och #metoo.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

"Jakt" – på liv och död

1 timme sedan
En jakthelg går överstyr när djuren plötsligt försvinner och jägarna saknar byten att skjuta. Det är ett sätt att visa vad som händer när man tappar perspektivet och börjar gå över gränser, säger regissören Sarah Gyllenstierna om filmen "Jakt".

Väskförbud stoppar konserter med picknick

1 timme sedan
Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar: Att ta med sig picknick är inte längre möjligt.

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

1 timme sedan
Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.

Taylor Swift överraskar med dubbelalbum

1 timme sedan
Taylor Swifts nya album är i själva verket ett dubbelalbum. "Jag hade skrivit så mycket 'plågad poesi' de senaste två åren att jag ville dela allt med er" skriver Swift på Instagram.

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

3 timmar sedan
En kvinna som skaffar barn på egen hand – men blir kär i donatorn. Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplays nya dramakomedi "Allt och Eva" Den handlar om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Novotny till TT.