Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Meghan Markle och prins Harrys bröllop – här är allt du vill veta

Nöje | 17/05/2018 13:17

Vad blir det för bröllopstårta? Vad kommer Meghan att ha för klänning? När sänds det på TV? Här är allt du vill veta om Meghan Markle och prins Harrys bröllop som äger rum lördag den 19 maj i St Georges kapell.

Lördag den 19 maj ska prins Harry och Meghan Markle gifta sig i St Georges kapell på Windsor Castle, som ligger 32 kilometer från centrala London. 

Slottet Windsor är det äldsta och största bebodda slottet i världen, och prins Harrys farmor Drottning Elizabeth älskar att mysa på slottet på helgerna.

Men nu på lördag öppnas slottet upp för ett härligt prinsbröllop – här är allt du behöver ha koll inför Prins Harry och Meghan Markles stora dag.

Kommer bröllopet visas på TV?
Ja, SVT1 kommer att sända bröllopet mellan Meghan Markle och Prins Harry. Direktsändningen börjar 10.15. 

Programledare är Ann-Britt Ryd Pettersson. Kommentatorer är Pernilla Månsson-Colt och Roger Lundgren. Bröllopet går att se i SVT Play, men däremot går det bara att se sändningen i Sverige.

Meghan Markle och Prins Harry.
Meghan Markle och Prins Harry. Bildkälla: Eddie Mulholland/AP/TT Bild

Var och när kommer Meghan och Prins Harry att gifta sig?
Lördag den 19 maj är datumet att skriva in i kalendern. Vigseln kommer äga rum klockan 13.00, och platsen är St Georges kapell på Windsor Castle utanför London.

Vad kommer Meghan att ha för bröllopsklänning??
Den som har designat Meghans klänning är hemligt fram till den stora dagen – men det har spekulerats om Ralph & Russo, Erdem, Burberry, Alexander McQueen och Jenny Packham. I en intervju med tidningen Glamour år 2016 berättade Meghan om hur hennes drömbröllopsklänning ser ut.

– Väldigt avskalad och avslappnad. Klassisk och enkel är min melodi, kanske med en modern twist. Jag personligen föredrag bröllopsklänningar som är nyckfulla och subtilt romantiska, sa Meghan då.

Om det är så Meghan kommer att se ut vid altaret på Windsor Castle återstår att se...

Meghan Markle och Ralph & Russo
Kommer Meghan Markle att gifta sig i en klänning från Ralph & Russo? Bildkälla: Thibault Camus/AP/TT Bild

Vem är Meghan Markle?
Meghan Markle är en amerikansk skådespelerska. Hon föddes den 4 augusti 1981 i Los Angeles, och är dotter till Doria Ragland och Thomas Markle. Meghan känner många igen som karaktären Rachel Zane från serien "Suits". 

Hon har även varit med i filmer som "Horrible bosses" och "Remember me". 

Meghan Markle.
Meghan Markle. Bildkälla: Frank Augstein/AP/TT Bild

Den 27 november 2017 tillkännagav Meghan och prins Harry sin förlovning. I samband med det meddelade Meghan att hon lägger skådespelarkarriären på hyllan.

Meghan var tidigare gift med filmproducenten Trevor Engelson.

Kommer Meghans pappa Thomas Markle på bröllopet?
Meghan Markles pappa Thomas har ställt till med en hel del skandaler under veckan innan hans dotters bröllop. 

Det avslöjades att han hade fått betalt för att bli paparazzifotograferad, och när nyheten nådde omvärlden så skämdes Thomas och ville inte längre föra sin dotter till altaret. 

Thomas Markle och Meghan Markle.
Thomas Markle och Meghan Markle. Bildkälla: Stella Pictures.

Därefter drabbades han av en hjärtattack och ska nu opereras i hemlandet USA. Under torsdagen skickade Meghan Markle ut ett pressmeddelande där hon meddelade att hennes pappa inte kommer på bröllopet på grund av hälsoskäl.

Just nu ser det ut som att Meghan kommer att lämnas över av sin mamma Doria Ragland, som tidigare i veckan syntes lämna Los Angeles med en stor klädpåse från Burberry i högsta hugg.

Doria Ragland.
Meghan Markles mamma Doria Ragland. Bildkälla: Stella Pictures.

Vad har Meghan och prins Harry önskat sig i bröllopsgåva?
Både Prins Harry och Meghan är väldigt engagerade i välgörenhetsarbete, så den som hade tänkt ge dom silverbestick eller swisha en lax till smekmånaden får tänka om. 

Paret har istället bett gäster att donera pengar till sju olika hjälporganisationer som ligger Meghan och Harry varmt om hjärtat. Det är grupper som jobbar med frågor kring hemlöshet, HIV, miljön och kvinnors rättigheter.

Och viktigast av allt – vad blir det för bröllopstårta?!

Det blir inte en traditionell bröllopstårta på Markles bröllopsdag. De 800 gästerna kommer att bjudas på en modern tårta, gjord av den London-baserade konditorn Claire Ptak. På menyn står tårta med citron, smörkräm och fläder. Tårtan kommer att dekoreras med färska blommor. Perfekt till våren!

Claire Ptak ska baka Meghan Markles bröllopstårta.
Claire Ptak ska baka prins Harry och Meghan Markles bröllopstårta. Bildkälla: Instagram/Violetcakeslondon

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Ska du titta på bröllopet?