Lovette Jallow
Lovette Jallow är nominerad i kategorin Årets Instagram på Guldtuben 2018 - Foto: Instagram/lovettejallow

Här är allt du behöver veta om Instagramprofilen Lovette Jallow

Lovette Jallow driver Instagramkontot Black Vouge och har skrivit en bok med samma namn. På Instagram diskuterar hon rasism men brinner framförallt för att skönhet ska vara tillgängligt för alla. Hon är nominerad i årets Instagram på Guldtuben 2018.


Lovette Jallow, 33, startade Facebookgruppen Black Vouge 2015. Gruppen är ett forum om smink för kvinnor, män och ickebinära med mörkare hudtoner. 

Idag har gruppen över 33 000 medlemmar men är inte längre Lovettes största kanal. Hon driver bland annat bloggen "Lovette's house of style", en Youtubekanal med över 35 000 prenumeranter och Instagramkontot Black Vouge SE där hon följs av över 50 000 personer.

Lovette driver Instagramkontot Black Vouge SE som har över 50 000 följare. Bildkälla: Instagram/blackvouge_se 

Förutom det så har Lovette Jallow skrivit en bok med namnet "Black Vouge: skönhetens nyanser" som gavs ut 2016. Boken är riktad till människor med mörkare hudton och innehåller både instruktioner till hur man sminkar sig men den är också fylld av hennes öppenhjärtliga berättelser om hur det är att växa upp i ett samhälle som är präglat av vithetsnormen. Boken är den första i Europa som handlar om smink för människor med mörkare hudton. 

Lovette Jallow är nominerad i Guldtuben 2018. Bildkälla: Instagram/lovettejallow

Den här powerkvinnan föddes i Gambia och kom till Sverige när hon var 11 år gammal. Hon växte upp i Nynäshamn, men har sedan bott hela nio år i England. Hon har berättat i en intervju med Nynäshamnsposten att det var mycket lättare att hitta smink i mörkare nyanser i England än vad det är i Sverige.  

I en intervju med P4 Extra 2016 berättade hon om de fördomar hon mötte redan som liten när hon kom till Sverige. Till exempel så kunde kompisar på lekplatsen känna på hennes hud och fråga om "det färgade av sig". Lovette berättade i intervjun att hon varit omgiven av starka, kloka kvinnor under sin uppväxt och därför fick ett stort självförtroende.

– Jag var alltid väldigt rapp i käften och som liten kunde jag läxa upp folk på lekplatsen, berättade Lovette i P4 Extra. 

Lovette Jallow anordnade en demonstration mot slavhandeln i Libyen. Bildkälla: Instagram/lovettejallow

Lovette är också politisk aktiv och har bland annat engagerat sig mot slavhandeln i Libyen och startade i december 2017 en stor insamling för att samla förnödenheter innan hon själv åkte till Libyen för att hjälpa till, det skrev bland annat Stockholm Direkt om. 

Nu är hon alltså nominerad i Guldtuben 2018 i kategorin Årets Instagram. Guldtuben 2018 går av stapeln 26 maj och sänds i SVT klockan 20:00. 

Här kan du läsa om alla de nominerade i Guldtuben 2018

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Känd designer fick fängelse för väsksmuggling

Lisa Ajax och Max har valt dotterns namn: ”Plupp”

2 timmar sedan
Lisa Ajax och sambon Max Huss väntar sitt första barn. Det är en flicka som är beräknad att komma i juni. Nu har paret valt vad den dottern ska heta.

Paniken inför Den stora älgvandringen-premiären: "Ursäkta, vad tänker ni med?"

2 timmar sedan
"Den stora älgvandringen" 2024 har haft premiär och i samband med det berättar produktionen om paniken när livesändningen drog igång 2019. – Hela idén är ju lite halvkorkad, säger Johan Erhag, projektledare för programmet, till SVT.

Benjamin Ingrossos tabbe – råkar gå upp naken på scenen

2 timmar sedan
Benjamin Ingrosso är i skrivande stund ute på sin Europaturné. Ett av stoppen var i Madrid – och där råkade det hända en sak som inte hänt tidigare.

Johan Rabaeus konflikt med Dan Ekborg: “Det här tar priset”

3 timmar sedan
Det är upplagt för drama när Johan Rabaeus och Dan Ekborg intar "Fångarna på fortet". På något sätt kringgår Johan systemet på fortet. Det är Dan Ekborg inte är helt nöjd med.

Björn Gustafsson gör humorprogram i SVT

idag 14:34
Skådespelaren och komikern Björn Gustafsson får ett eget humorprogram i SVT. "Koppla av" blir titeln på sketchprogrammet, som får premiär i höst, skriver SVT på Instagram. Serien beskrivs som "en uppfriskande mix av parodier, trams och sketcher med hög och låg igenkänning".