Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

”Anty” Johnson chockad av gifterna i sminkväskan

- 10/06/2018, 19:52 -

Trots förbud så finns det fortfarande kryphål som tillåter cancerframkallande ämnen att slinka igenom. Det har nu uppmärksammats av kända profiler.

EU har förbjudit cirka 1300 ingredienser som anses vara farliga för hälsan eller miljön, och Europa ligger i framkant när det gäller att förbjuda farliga kemikalier. 

Det finns dock fortfarande kryphål och en del farliga ingredienser som slinker igenom. 

Det finns vissa ingredienser, så kallade CMR-ämnen, i vanliga produkter som kan orsaka cancer, mutationer eller störa förmågan att skaffa barn. CMR-ämnen är egentligen olagliga i EU men lyckas ända ta sig ut på marknaden då vissa menar på att dosen av CMR-ämnen är så små att det ska vara ofarligt. 

Det stämmer inte riktigt, det är bättre att det säkra före det osäkra. Sajten Surfejs har hittat CMR-ämnen i bland annat hudkrämer, hårfärger, sminkprodukter och after shaves.

"Jag är livrädd!"

Det här har uppmärksammats av kända profiler bland andra Antonia ”Anty” Johnson och Sara Songbird. I en video på Antys Youtubekanal så går de tillsammans igenom Antys sminkväska där de letar efter farliga ämnen i hennes sminkväska. Videon är ett samarbete med Naturskyddsföreningen.

– Jag är livrädd, säger Anty i videon.

Anty hittade PFAS-ämnen i sitt favoritpuder, vilket gjorde henne väldigt upprörd. PFAS är ett samlingsnamn för cirka 3000 ämnen som kan finnas i bl.a smink och hudvård. PFAS kan finnas i olika termer, olika namn och olika former. 

– Därför är det jätteviktigt att man läser på vad det är och vad det kan heta, säger Sara Songbird i videon. 

Surfejs är en hemsida som vill att företagen ska ta fram mer miljömärkta produkter så att alla kan använda produkterna utan att utsättas för farliga och äckliga ämnen. På Surfejs hemsida så listas det de flesta PFAS ämnena som du kan titta efter i dina produkter.

– Det är jätteskrämmande att tänka på att det kan finnas farliga och äckliga ämnen i sitt smink som inte bara är farligt för dig själv utan som också är jättedåligt för naturen, säger Sara. 


Har du koll på gifterna i ditt smink?