Smink - Nyheter, artiklar, reportage och video

Smink är ett samlingsnamn för kosmetiska produkter som används i ansiktet, men även andra delar av kroppen, för att förändra/framhäva utseendet hos den som bär sminket.   


Inom vissa yrkesroller, som exempelvis musikartist och skådespelare, är det vanligt att smink används under framträdanden. Men smink används också vardagligen av alla möjliga människor runtom i världen. 


Vanliga typer av sminkprodukter


 • Mascara (används på ögonfransarna)
 • Foundation (används för att jämna ut hudfärgen)
 • Concealer (används för att täcka och ljus upp ojämnheter i huden)
 • Rouge (används för att färgsätta kinderna)
 • Läppstift (finns i många olika färger och används på läpparna)
 • Highlighter (används för att skapa glow och mer dimension i ansiktet)
 • Contouring (används för att markera och skapa skarpare linjer i ansiktet)

Exempel på kända sminkmärken


 •  L’Oreal
 • Dior
 • Max Factor
 • SHISEIDO
 • NYX Cosmetics
 • MAC Cosmetics
 • Makeup Store

Smink.
Smink.


12 Jun, 10:10
Skönhetsbutikerna Blush och Eleven stänger sina webbutiker. Ägaren Verdane ska konkurrera med Lyko och Kicks och slår därför ihop butikerna med Nordicfeel.
11 Jun, 12:56
Influeraren och entreprenören Bianca Ingrossos sminkbolag Caia Cosmetics har polisanmälts för giftigt smink. Anmälan kommer från Kemikalieinspektionen.
1 Jun, 10:08
Förra veckan gick skönhetsföretaget Glossybox ut med att de stänger sin verksamhet i Norden. De fick en influencer att ryta ifrån på Tiktok.
16 Maj, 14:12
Med rosa drömmar, haggor och en bakad fruktbarhetsgudinna bygger Vaginal Davis sina världar. Nu visas hennes queerkonst stort på Moderna Museet och tre andra institutioner i Stockholm. Det är ett kosmos, säger hon.
4 Maj, 16:24
AI-relationer har blivit verklighet på kort tid. Vad gör vårt förhållande till tekniken med oss som människor och med AI:n vi anförtror oss till? Den organism, individ eller AI-bot som bäst anpassar sig till framtiden kommer att vinna. Och de kommer att vinna, säger psykologiprofessor Sverker Sikström.
29 Apr, 11:44
AI-relationer har blivit verklighet på kort tid. Vad gör vårt förhållande till tekniken med oss som människor och med AI:n vi anförtror oss till? Den organism, individ eller AI-bot som bäst anpassar sig till framtiden kommer att vinna. Och de kommer att vinna, säger psykologiprofessor Sverker Sikström.
11 Mar, 19:40
Instagrambesatta "paparazzi"-turister trakasserar Kyotos geishor, hävdar lokalbefolkningen. Nu begränsas turisternas tillgång till geishadistriktet Gion.
8 Mar, 08:10
Emma Hambergs älskade romanfigur Agneta tar klivet upp på både filmduken och teaterscenen.
6 Mar, 07:04
Prylkedjan Clas Ohlson ska nå ut till unga kunder i allt större utsträckning. Vägen dit? Via sociala medier som bland annat Tiktok.
22 Feb, 13:20
Bianca Ingrossos skönhetsimperium gjorde en vinst på 200 miljoner kronor i fjol. Nu ska det säljas igen – inom en månad.
5 Feb, 05:30
Matprishöjningarna har tagit fart igen. Och det antas fortsätta upp ännu mer i februari, varnar Matpriskollen. Falukorv, olivolja samt frukt och bär ökar mest i pris och bidrar till att göra januari till den värsta månaden vad gäller matprishöjningar sedan mars 2023.
23 Jan, 05:12
Nordkoreas export av skönhetsprodukter till Kina ökar kraftigt. När inga andra varor får exporteras satsar landet hårt på smink och lösögonfransar.
26 Nov 2023, 20:16
Du får inte använda det på dina skidor, men det är fritt fram att använda på din hud. Trots kända hälsorisker finns PFAS i en rad vanliga hygienprodukter – och det kan dröja innan ett förbud finns på plats.
20 Okt 2023, 10:40
När Mikael Niemis kritikerrosade roman "Koka björn" blir tv-serie för Disney+ tar man i från tårna. Det är mustigt – och inte minst smutsigt. Jag skulle kunna doktorera i smuts, säger Gustaf Skarsgård som spelar prosten Lars Levi Laestadius.
10 Okt 2023, 06:04
I Netflix nya svenska storfilm slaktas kommuntjänstemän av en mystisk mördare. Jag vet inte HUR mycket blod som gick åt, säger regissören Patrik Eklund inför premiären av "Konferensen".
12 Sep 2023, 08:58
Den har gått 20 år på Broadway och blivit en av de mest framgångsrika musikalerna hittills. Nu har "Wicked" kommit till Sverige. Jag lever som i en dröm, säger 23-åriga Feline Andersson som spelar en av huvudrollerna.
16 Aug 2023, 22:26
Filmstjärnan Bradley Cooper spelar kompositören Leonard Bernstein i kommande Netflixfilmen ”Maestro”. Efter att trailern släpptes under tisdagen kommer nu kritik för näsprotesen han bär.
29 Jul 2023, 07:18
Aprikoser blir lök och nötter scannas som lösgodis. Det fuskas allt mer i butikernas snabbkassor, enligt branschorganisationer – som kopplar trenden till ökande matpriser och krympande plånböcker hos kunderna.
21 Jul 2023, 06:00
Världen har "Barbie"-feber, mycket tack vare den nya storfilmens enorma pr-maskineri. Allt tycks vara klätt i chockrosa och plast. Genom åren har dock konstnärer och filmskapare skildrat dockan på ett betydligt mörkare sätt.
19 Jul 2023, 11:34
Sommarens mest virala premiärvecka är äntligen här, då "Barbie" och "Oppenheimer" gör upp om publikens kärlek. För den som vill stanna i soffan kan däremot en ny säsong av "Futurama" och en blaxploitation-komedi om kloning komma väl till hands.
1 2 3 4 ... 14