Onsdag 23 Jun
Stockholm

Uje Brandelius friar i P1s sommarprat: "Therese, vill du gifta dig?"

Uje Brandelius sommarpratar i sommar i P1.
Uje Brandelius avslöjar ett och annat i sitt sommarprat. Foto: Sveriges Radio

Journalisten, före detta riksdagsmedlem för Vänsterpartiet och musikern Uje Brandelius sommarpratade i sommar i P1. Och under sändningen hände något fantastiskt - nämligen ett frieri!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Uje Brandelius sommarpratade idag i P1 om sin barndom, livet efter diagnosen Parkinsons och jobbet som riksdagsmedlem och pressekreterare för Vänsterpartiet.

Men något som var helt oväntat och som överraskade de tusentals som lyssnade in var att artisten valde att avsluta sitt sommarprat med något helt fantastiskt – nämligen ett frieri till sambon Therese Hörnqvist!

 – Therese, jag vet att du lyssnar på det här. Vill du gifta dig med mig? Jag vet att det är fett cringe att fria i radio, men jag orkar inte bry mig. Och jag vet att jag kommer att behöva mig mycket mer än du kommer att behöva mig, men du kan väl fundera på det i alla fall?, säger Uje i slutet av sitt sommarprat. 

Chocken efter diagnosen

I sommarpratet berättar även Uje om chocken efter diagnosen Parkinsons och hur det skulle komma att påverka hans livsval. 

– De första timmarna efter att jag fått diagnosen av doktor Andersson så var det som att jag inte riktigt tog in att jag faktiskt var sjuk, berättar Uje. 

– Jag skrattade till när jag berättade (om diagnosen) för min tjej hemma i soffan, som att det var så osannolikt att det var komiskt. Jag var 44 år. Att jag skulle ha Parkinsons sjukdom kändes som ett skämt, fortsätter han. 

Han berättar också om övergången från att spela i bandet "Doktor Kosmos", till att bli pressekreterare för Vänsterpartiet. 

– Nu var jag pressekreterare för Vänsterpartiet och min arbetsplats var riksdagen, ett nytt liv började. Efter att ha varit popagitator i femton år och sjungit för glada ungdomar om borgarsvin och vidriga kapitalister skulle jag nu som politisk tjänsteman skriva sansade debattartiklar om A-kasse-nivåer och infrastruktursatsningar. Jag klarade den omställningen dåligt, säger Uje i sändningen. 

Men han förklarar vidare att han är glad och tacksam för åren inom politiken. 

– Nu kanske det låter som att jag är besviken på mina år i politiken, men det är jag inte alls. Jag är oerhört tacksam för att ett popsnöre som jag fick chansen att lära mig svensk politik inifrån. Framförallt gav det mig en känsla av att vara med och förändra samhället på riktigt, förklarar Uje. 

Sommar i P1 med Uje Brandelius sändes klockan 13:00 i P1. Poddversionen av programmet hittar du här.

Du kanske även är intresserad av de här sommarpratarna:

Katinka Faragó sommarpratar: "Vi flydde från nazisterna"

Markoolio: "Jag såg min mamma bli misshandlad"

Åsa Wikforss om terrorattacken 9/11: "Skulle ha åkt upp i tornen"

Elin Olofsson: "Kvinnorna bär landet på sina axlar"

Ebba Åkerlunds pappa Stefan om tiden efter terrorattentatet´

Lyssnade du på hans sommarprat?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela