Maria "Vildhjärta" Westerberg omgiven av skog
Maria "Vildhjärta" Westerberg älskar skogen och enkelheten. - Foto: Bildkälla: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Maria "Vildhjärta" Westerberg – professionell pinnplockerska

Hon älskar enkelheten, bor längst in i den värmländska skogen och är professionell pinnplockerska som försörjer sig på sina pinnar. Maria "Vildhjärta" Westerberg är en av sommarvärdarna i P1. Det här visste du kanske inte om henne.


Maria ”Vildhjärta” Westerberg är en av årets sommarvärdar. Maria är uppvuxen i Sunne men bodde utomlands i flera år. Hon bodde bland annat i Portugal och öppnade en drakfabrik, där hon sen vid 22 års ålder hade hon fjorton anställda.

Och det var också i Portugal som hennes stora intresse för att plocka pinnar började. 1995 öppnade Maria och hennes vän Sanna Gising en hantverksbutik där de sålde egentillverkade smycken av pinnar de hade plockat.

Maria "Vildhjärta" Westerberg kallar sig själv för professionell pinnplockerska. Bildkälla: Unsplash

Idag bor Maria i den värmländska skogen med kontoret runt knuten. 

– Oroligheten om att jag ska uppfattas som en knäppgök drabbas mina närmsta av, inte jag, berättar Maria i sitt sommarprat.

Hon går ut i skogen, så nära där hon bor som möjligt med en tom korg, strosar runt och hittar träbitar som ser speciella ut. 

– Jag täljer bitarna med min täljkniv. Ibland kluddar jag på lite färg sen skriver jag en rad eller två om min upptäckt från skogen.

Maria berättar i sitt sommarprat att hon inte tycker något fattas i hennes liv. Så länge hon har sitt anteckningsblock, snusdosan och är i naturen så är allt bra. 

– Oftast går jag alltid de gamla vanliga stigarna men möter alltid på något nytt. Skogen är som en stor skola utan tak, där jag inte har en aning om vad jag ska undervisas i, berättar Maria i sommarpratet.

Maria är väldigt mån om skogen och är vice ordförande i föreningen Skydda skogen och hon är också med och kämpar för bevarandet av gammelskogen.

Maria är en av sommarvärdarna i P1. Bildkälla: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Maria pratar även i Naturmorgon i P1 och skriver krönikor i Nya Wermlands-Tidningen med betraktelser från ett skogsbryn.

Hon har givit ut böckerna Hjärtklappning och Vildhjärta – en kär lek mellan människa och skog. I böckerna berättar hon om sin konst och sitt personliga förhållande till naturen. 

Tidigare i veckan har bland annat Jonas Waltelius sommarpratat i P1. Han berättade om när han i maj 2013 åkte tillsammans med hans vänner på en hemlig destination. Han skulle nämligen få testa på kampsport på sin svensexa. Instruktören tog ett nackgrepp på Jonas och det knakade till och han fick åka till sjukhuset. Du kan läsa mer om Jonas sommarprat här.

Se mer om Maria Westerbergs i spelaren ovan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du vara ute i naturen som Maria?
Tack för din röst!