Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jonas Waltelius bröt nacken på sin svensexa – blev förlamad

- 18/07/2018, 07:00 -

Det som skulle bli en av de lyckligaste dagarna i hans liv förvandlades under loppet av ett ögonblick till en katastrof. Jonas Waltelius kände ett knak i nacken under sin svensexa, och efter det förändrades livet totalt.

Idag, den 18 juli är det Jonas Waltelius  som är sommarpratare i P1. Johan blev vald som "Lyssnarnas Sommarvärd 2018".

I maj 2013 åkte Jonas tillsammans med sina kompisar iväg på en hemlig destination. Det var nämligen hans egen svensexa han blivit medtagen på, och plötsligt befinner han sig i ett stort, ekande omklädningsrum. Han fick sedan reda på att han nu ska få testa på kampsport. "Jag är ju jättedåligt på det här", tänkte Jonas. "Men det blir säkert bra" fyllde han snabbt i.

– Jag kände väl ganska snabbt att det här var en sport jag inte var sådär jättebra på, berättar Jonas. 

Efter en stund tar instruktören Jonas i ett slags nackgrepp och vrider om. Det knakar till. 

– Jag känner direkt att jag helt tappade kontrollen över min kropp, berättar han. 

Idag är det Jonas Waltelius som sommarpratar
Jonas och hans flickvän skulle ha gift sig en månad efter svensexan i maj. Men istället fick Jonas stanna kvar på sjukhuset i sex månader. Bildkälla: Sveriges Radio

Förlamad i 90 procent av kroppen

Jonas hade fått en kotförskjutning mellan femte och sjätte halskotan. Han förs med ambulans till sjukhuset. Under första natten får han ligga i en sträckbänk med vikter i nacken i ett försök att få nerverna att hoppa tillbaka. 

Dagen efter opereras han men ingenting går att reparera. Han är förlamad i 90 procent av kroppen, från bröstvårtorna och ner. 

– Jag är förlamad från bröstvårtorna och ned, större delen av mina armar och även händerna. Kroppsdelarna jag är förlamad i saknar jag även känsel i, berättar han i sitt sommarprat.

Jonas och hans flickvän skulle ha gift sig en månad efter svensexan i maj. Men istället fick Jonas stanna kvar på sjukhuset i sex månader. Kyrka, festlokal och bröllopsresa fick avbokades. Nu handlade det om att överleva och att anpassa sig till sitt nya liv – där han skulle vara beroende av personlig assistent under dygnets alla timmar.

Men det slutar verkligen inte där. Jonas fru var otroligt stöttande och hade bestämt sig för att de skulle klara av hans resa tillsammans. Den 6 september 2014 blev en glädjens dag. Jonas och hans älskade fick byta ringar och slutligen gifta sig. Men vägen dit har varit allt annat än enkel. 

Lyssna på Jonas fantastiska sommarprat här. Det släpps klockan 07.00 som podd och sänds sedan i P1 klockan 13.00.

Du kanske även är intresserad av de här sommarpratarna:

Katinka Faragó sommarpratar: "Vi flydde från nazisterna"

Markoolio: "Jag såg min mamma bli misshandlad"

Åsa Wikforss om terrorattacken 9/11: "Skulle ha åkt upp i tornen"

Elin Olofsson: "Kvinnorna bär landet på sina axlar"

Ebba Åkerlunds pappa Stefan om tiden efter terrorattentatet

Lyssnar du på sommarpraten?