Donald Trump och IngeThulin
Inge Thulin har varit rådgivare åt både president Barack Obama och Donald Trump. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Inge Thulin om vägen från Malmö till Ovala rummet i USA

Uppväxt i en tjänstebostad i Malmö och föräldralös vid 21-års ålder. Inge Thulin är en av årets sommarpratare och han berättar sin historia. Från Malmö till Vita huset i USA och idag en av de rikaste personerna från Sverige.


Han föddes 1953 i Västra Skrävlinge i Malmö. Föräldrarna jobbade på fabriken där och familjen bodde i tjänstebostaden i fabriken. Nu är det Inge Thulins tur att berätta sin historia från Malmö till Ovala rummet i USA.

Inges pappa dog hastigt i en hjärtattack när Inge var 11 år och familjen blev tvungna att flytta från fabriksbostaden. 1974 vid 21-års ålder förlorade han även sin mamma i cancer. 

Senare flyttade Inge till Göteborg och en dag såg han att företaget 3M sökte en försäljare och han sökte jobbet. Han fick jobbet.

Efter några år med uppdrag utomlands, så som i Paris och Bryssel blev Inge VD för 3M Ryssland. Sedan, efter två år i Ryssland blev flyttlasset vidare flyttat till USA. 

Inge var inte bara VD för ett stort företag utan han blev också tillfrågad om att bli rådgivare åt dåvarande presidenten Barack Obama.

– Det var mycket hedrande och prestigefyllt att få det uppdraget såklart, berättar Inge i sitt sommarprat.

Vid presidentskiftet från Obama till Donald Trump blev Inge tillfrågad igen om att vara rådgivare men nu skulle han också få vara del i kommittén som bestämde över bland annat skattefrågor.

– Det var imponerande att se hur Trump skötte det och hur han ledde kommittén. Han ställde mycket frågor och ifrågasatte mycket.

Inge började tveka på om han skulle vara kvar som Trumps rådgivare. Men varför?

– Vi var 26 högt uppsatta personer som uppmanade president Trump att inte lämna Paris-avtalet. Avtalet handlade om hållbarhet. Det var en viktig global fråga.

Trots det lämnade Trump Paris-avtalet. Ett av världens största och mäktigaste länder lämnade ett av de viktigaste globala initiativen. 

För Inge kändes det mindre bra. Han ifrågasatte hur han skulle göra och bestämde sig för att hoppa av som presidentens rådgivare.

– Jag tänkte för mig själv att jag gjorde helt rätt. Jag hade stått upp för mina egna värderingar.

Här kan du lyssna på Inge Thulins sommarprat.

Se mer i klippet ovan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vet du vem Inge Thulin är?
Tack för din röst!