Tom Xiong sommarpratar i Sommar i P1.
Tom Xiong är dagens sommarvärd i Sommar i P1 – han sommarpratar bland annat om sin ångest. - Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Tom Xiong sommarpratar – berättar om sin ångest

Tom Xiong är dagens sommarvärd i Sommar i P1, idag den 24 juli 2018. I sitt sommarprat berättar Tom, som är entreprenör, om sin ångest – och hur han lärde sig att hantera den.


Tom Xiong, 31, är dagens sommarpratare i Sommar i P1. Tom är kanske ett okänt ansikte utanför techvärlden – men de som har koll på entreprenörer och teknik kan inte ha missat Tom.

Redan när Tom var 18 år startade han en nättidning, och därefter en prisjämförelsetjänst. 

Tom var sedan vd på tv.nu som blev en av Sveriges största mobiltjänster och även på webben gjorde tv.nu stor succé – de omsatte hela 40 miljoner kronor under ett år, skriver Västerbottens-kuriren.

Tom föddes i Kina och kom med sin mamma och pappa till Sverige när han var sex år gammal. 

Familjen hamnade i Umeå och där har Tom växt upp. Som vuxen har han bland annat bott i New York där han jobbade för ett svenskt konsultföretag.

Nu bor Tom i Kina där han har startat Move Shanghai som är en app som samlar alla gym och olika träningsklasser i Shanghai. 

I sitt sommarprat berättar Tom bland annat om sina föräldrars tuffa tid i 1960-talets Kina med matkuponger och ett långt ifrån enkelt liv.

– Innan min pappa föddes så fängslades min farfar för påstådda kontakter med den japanska militären. Istället för att bara vara oskyldiga barn fick hans syskon göra allt de kunde för att tjäna ihop en krona här eller där, säger Tom i sitt sommarprat.

Toms liv kom att bli helt annorlunda än hans förfäders – och i Sommar i P1 berättar han om sitt spännande liv med företag, framgång och nya platser men också om entreprenörskapets baksidor: ångesten.

– Den här bilden av entreprenörskap – att man flyter omkring och gör vad man vill med sin tid, utan bekymmer i världen och bara nya miljoner som skapas för varje sekund man befinner sig på jorden. Den är så falsk det bara går att komma, säger Tom och sammanfattar istället entreprenörskapet med att säga att det är ”konstant ångest”.

Tom berättar att ångesten har varit en del av hans vardag sedan han var 18-åring, och han berättar nu öppet om det han har gått igenom. 

Han beskriver känslan av att vissa nätter känna att ”väggarna håller på att rasa in”, och paniken över tanken att aldrig kunna ta sig ut.

– Ångesten och stressen börjar som en liten oro och växer till något som gör att jag vaknar svettig mitt i natten och bara vill skrika rakt ut. Sen börjar de fysiska menen att komma. En smärta mellan revbenen och varje andetag gör ont, berättar Tom.

I sitt sommarprogram berättar han om hur han hanterade ångesten, och det var mycket tack vare sin tidigare fru Erika som Tom var ihop med i 16 år.

– Tack vare henne så insåg jag att ångesten betyder att jag bryr mig, säger Tom i sitt sommarprat. 

Toms inspirerade sommarprat hör du i Sommar i P1 som släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du lyssna på Toms sommarprat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skådespelaren Louis Gossett Jr är död

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

3 timmar sedan
Författarduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt släpper sin andra bok i serien om programledaren Frida von Engen. Efter att den första delen "Födelsedagen" rönt stora framgångar kommer nu den fristående thriller-uppföljaren "Långfredagen".

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

3 timmar sedan
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

idag 08:56
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

idag 08:42
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".