Omar Al Zankahs film "Årets svennebanan" sprids på nätet

24-åriga Omar Al Zankahs filmprojekt "Årets svennebanan" sprids på Facebook, med över 65 tusen visningar och 800 delningar. Se den fantastiska videon här.


Den 5 juni mottog 24-åriga Omar Al Zankah Gålöstipendiet i Berwaldhallen för sina insatser i det nya samhället. Under den korta perioden som Omar varit i Sverige så har han hunnit åstadkomma mer än vad vissa gör under sin livstid. 

Han har hunnit arbeta som tolk på ett av C Mores filmprojekt, förelast runtom i landet, agerat ambassadör för appen "Welcome", arbetar som projektledare på Arabiska teatern och även som apputvecklare på Lernia. 

På Facebook fylls hans vägg av selfies med politiker och kändisar, allt från Annie Lööf till Jonas Gardell

För att fira det ärofyllda priset ville några vänner till Omar fira och bestämde sig för att gå till en nattklubb. Och trots att ingen i sällskapet gjorde något anmärkningsvärt, eller betedde sig mer annorlunda än någon annan i kön, blev de nekade. 

Och det var då Omar inspirerades till att spela in filmen med sin vän Jonathan Wogenius som han nu publicerat på Facebook.

– Eftersom jag är nyanländ så får jag inte rösta i valet. Men jag kan fortfarande använda min röst. Och denna videon är min röst, säger Omar till Nyheter24.

"Sveriges duktigaste flykting". 

Videon, som Omar talar om, är ett filmprojekt som på mindre än två dygn delats över 800 gånger på Facebook och setts av 65 tusen människor.

I filmen som publicerats på Facebook visar Omar att han lyckats pricka in allt som krävs för att klassas som en riktig svensk - allt från jantelagen till vovve och villa. Han förklarar att han är "Sveriges duktigaste flykting". 

Den roliga filmen kulminerar i att Omar får priset för årets svennebanan och därefter går ut för att fira. Och det är under firandet som filmen tar en sorgligare vändning. 

Omar förklarar att han, oavsett hur duktig han är, ändå bemöts annorlunda än många andra svenskar. Något som bevisar att det många gånger inte spelar någon roll hur "mycket man bidrar till samhället" om omvärldens inställning är skev. 

– Jag kan precis ha käkat någon lunch med en VD på ett av de största försäkringsbolagen i hela Sverige. Samma kväll går jag till en nattklubb och blir nekad inträde, trots att jag inte är berusad eller beter mig konstigt. 

Omar Al Zankahs film årets svennebanan hyllas på Facebook. Bildkälla: Privat

Utöver nattklubben ger han många olika konkreta exempel på det bemötandet som många invandrare får uppleva. Han berättar för Nyheter24 att han blivit stoppad av vakter vid två skilda gånger på väg till kontoret, som är hans arbetsplats, vid World Trade Center i Stockholm. 

– Jag har då svarat "jag ska betala skatt, jag ska till jobbet". Men de har aldrig stoppat kollegor till mig som är vita. Och jag frågat alla om de någonsin blivit stoppade eller upplevt något liknande, men ingen annan har det, säger Omar. 

– Det jag försöker få fram i videon är en verklighetsbild. Det är en kultur. Jag valde att dölja ansiktet på vakterna för att jag ville poängtera att det inte handlar om en specifik nattklubb, utan hela samhället, fortsätter han. 

"Ursprungsland är oviktigt"

Omar tvingades lämna familj och vänner i Syrien efter att kriget bröt ut. Efter en lång resa igenom Europa kom han för tre år sedan till Sverige. Men han tycker att det är oviktigt att lägga så mycket fokus på var man kommer ifrån och viktigare att fokusera på var man är. 

– Jag brukar säga att jag är en världsindivid. Faktum är att det viktigaste är att jag nu finns i Sverige. Jag är nysvensk. Jag är en individ och ska dömmas utifrån mina handlingar och inget annat, säger han till Nyheter24.

– Det är sådant omgivningen ska bry sig om, inte vilket land jag kommer ifrån eller varför jag kom hit - den delen är migrationsverkets ansvar, inte individers. Ansvaret som de individer jag träffar varje dag har är att se mig som en medmänniska, det är allt, fortsätter han. 

"Stå på rätt sida" 

Med sin film hoppas Omar kunna sprida sitt budskap inför valet. Ett budskap om att tänka en extra gång på hur man vill att Sverige ska vara. 

– Kom ihåg, att hellre var den ena som står på rätt sida, än att vara den som står med de flesta på fel. 

Se Omars film i videospelaren ovan.

Om du vill se fler av Omars filmer kan du hitta den på hans Facebooksida

/
Kommer du att rösta i valet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Dreamhack till Stockholm nästa år

1 timme sedan

Markus Krunegård får Taubestipendiet

2 timmar sedan
Årets Taubestipendium från tidningen Vi går till Markus Krunegård. Artisten får priset för att "hans ord alltid har full fart framåt", som det bland annat heter i motiveringen.

Christer Sjögren på kyrkoturné i vår

2 timmar sedan
Christer Sjögren ger sig ut på turné i vår med konserter i främst kyrkor runt om i Sverige. På repertoaren står både andliga sånger och personliga favoriter från sångarens karriär. Christer Sjögren får sällskap på turnén av sångerskan Anna Werner.

Anonym donation räddar "Batavernas trohetsed"

3 timmar sedan
Den världsunika Rembrandtmålningen "Batavernas trohetsed" får stanna kvar på Nationalmuseum. En anonym donation gör det möjligt att låta konstverket vara kvar på museet i 7,5 år framåt.

Eldkvarn åker på ny avskedsturné – "Jag lovade"

3 timmar sedan
I somras tog Eldkvarn farväl. I sommar tar de farväl en gång till. Vi ska göra en turné. Det känns skitkul, säger Plura Jonsson till TT.

"Spinal Tap" får en uppföljare

3 timmar sedan
Det är dags att skriva upp volymen till 11 igen. Snart börjar inspelningen av en uppföljare till kultklassikern "Spinal Tap". Inspelningen börjar i slutet av februari och alla är med, säger regissören Rob Reiner.