Stockholm

Fan Bingbing är spårlöst försvunnen

Hollywoodstjärnan Fan Bingbing
Hollywoodstjärnan Fan Bingbing är spålöst försvunnen. Foto: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Hollywoodstjärnan Fan Bingbing är spårlöst försvunnen – ingen har sett till henne sedan i juni. Nu befarar många att hon har gripits och hålls i förvar.


Fan Bingbing, 37, är en av Kinas bäst betalda filmstjärnor och har synts i filmer som "X-men: Days of future" och "Iron Man 3". 

Fan är en superstjärna i hemlandet Kina, och har även gjort kampanjer för lyxmärken som Cartier och Louis Vuitton.

I maj syntes hon på filmfestivalen i Cannes tillsammans med skådespelare som Penelope Cruz, Jessica Chastain, Lupita Nyongo och Marion Cotillard. 

Fan är även ett känt ansikte på galor och filmtillställningar, och år 2015 utnämnde magasinet Time henne till Kinas mest kända skådespelare.

Fan Bingbing har varit försvunnen i flera månader. Bildkälla: Stella Pictures.

Men sedan i början av juni har ingen sett till Fan. Hon är spårlöst försvunnen – som om hon är utplånad från jordens yta.

Fan brukade tidigare uppdatera dagligen på mikrobloggen Weibo – men sedan den 2 juni så ekar det tomt från henne. Det sista hon skrev på sin Instagram var att hon skulle besöka ett barnsjukhus i Tibet, skriver Independent. Hon har inte varit aktiv på sina sociala medier sedan i slutet av juli. 

Nu spekuleras det kring var Fan kan befinna sig någonstans. En teori är att hon har frihetsberövats och hålls i förvar av den kinesiska regimen, skriver CNN.

Anledningen till att Fan ska ha gripits är hennes påstådda skattefiffel.

Det var i maj som ett av Fans kontrakt läckte ut i sociala medier. Fan hade två olika kontrakt – varav det ena var det officiella kontraktet som hon skattade på, och det andra kontraktet visade att hon inte betalade skatt, skriver CNN.

– Om du är miljardär så kan du absolut njuta av det i en viss utsträckning, men du måste vara väldigt, väldigt försiktig så att du inte går över gränsen och inte hamnar i onåd hos det kinesiska kommunistiska partiet, säger Fergus Ryan som är cyberanalytiker på Australian Strategic Policy Institute, till CNN.

Fan Bingbing och Jessica Chastain på filmfestivalen i Cannes den 17 maj 2017. Bildkälla: Stella Pictures.

Enligt The Economic Observer så förhördes hennes personal av polisen den 26 juli. Det rapporterades i kinesiska medier – men kort efter att artiklarna hade publicerats så togs de bort, och det har kommit flera rapporter om att artiklarna har censurerats.

Det här är inte första gången en känd kinesisk miljonär försvinner spårlöst – år 2011 så greps den kända artisten Ai Weiwei

Han satt fängslad i tre månader utan att någon visste var han höll hus. Han släpptes sedan, efter att han skrivit på ett erkännande där han gjorde sig skyldig till skattesmitning, skriver CNN.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.