Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mia Skäringer avslöjar fruktansvärda sanningen bakom nakenbilden

- 20/09/2018, 16:12 -
Mia Skäringer är aktuell med programmet "Kroppshets".

Mia Skäringer är aktuell med programmet "Kroppshets".

Bildkälla: Mia Skäringer Lázár

Det var i förrgår som Mia Skäringer delade med sig av en lättklädd bild på Instagram. Men den lättklädda bilden har en väldigt sorglig bakgrundshistoria.

Det är i det nya programmet "Kroppshets" som Mia Skäringer, 42, kommer göra en djupdykning i relationen människor idag har till sina kroppar. I programmets intro säger Mia "Det känns som att hela vår tid är ätstörd och vi reflekterar inte ens över det. Vi lägger ner så ofantligt mycket tid på att klanka ned på oss själva och för att se ut som bilderna vi ser på Instagram".

Inför programmet har Mia nu delat en lättklädd bild på sin Instagram, där hon delar med sig av din egen historia. En historia som är mörkare än man kunnat föreställa sig. Mias egen resa med ätstörningar började nämligen redan när hon var 12 år. 

Mia Skäringer Lázár
Mia Skäringer berättar att hon redan vid 14 års ålder började banta, tappade mensen och blev deprimerad. Bildkälla: Mia Skäringer Instagram

"När jag var 12 år började min ätstörning. Vid 14 års fick jag diagnostiserad anorexi. Min mens upphörde och hela min vakna tid gick till att räkna kalorier, träna och planera ätandet. I andra ord : Ångest. Med viktminskningen kom bekräftelsebehovet, jag hade ju så mycket att ta igen. Allt slog över. Det blev en nedåtgående spiral av olika former av självskadebeteende. Och en sak är klar. Det handlade aldrig om mat. Även om det blev mitt uttryckssätt."

Mia berättar att hon idag är "nykter ätstörd" men att ångesten över kroppen fortfarande gör sig påmind, men att hon då försöker att lära sig hantera den. 

"Vid 42 års ålder, nyktert ätstörd skäms jag inte längre. Jag hyser stor respekt för min kropp och sörjer hur jag behandlat mig själv. Alla år av mitt liv denna ångest svalde. Det betyder inte att jag går omkring och älskar mig själv. Nej, jag lider fortfarande av kroppsförakt. Men när den slår till så försöker jag adressera vart den kommer ifrån". 

Nu stöttas Skäringer av tusentals följare och fans som peppar henne med kärleksfulla kommentarer. Några av kommentarerna lyder:

"Mia! Du är så grym och så jäkla modig och fantastiskt vacker".

"Det du gör är stort"

"Så jäkla bra perspektiv på problemet! Släpp skiten liksom, man är den man är. Älska det istället. Njut av den du är. Tack Mia"

"Ett helt fantastiskt program som jag rekommenderar alla att se".

Missa inte Mias viktiga program torsdag 20 september 21.00 SVT1.