En man sitter på ett räcke. Isabella Löwengrip
Vad kan bli straffet för Isabella Löwengrips stalker? - Foto: isabellalowengrip.se / Lars Pehrson/SvD/TT

Det här kan bli straffet för Isabella Löwengrips stalker

Isabella "Blondinbella" Löwengrip har förra veckan gått ut med i sin blogg att hon blivit förföljd i flera veckors tid av en man som för henne varit okänd. Mannen verkar nu vara identifierad. Men vad kan bli hans straff?


Isabella "Blondinbella" Löwengrip har förra veckan gått ut med i sin blogg att hon blivit förföljd i flera veckors tid av en man som för henne varit okänd. Hon har ifrågasatt honom om vad det är han vill i hopp om att han skulle sluta, men besöken från honom i hennes trädgård har bara fortsatt. 

Desperat har hon lagt upp bilder på mannen på sin blogg, för att få honom identifierad. Det enda hon vill är att han ska sluta förfölja henne och hennes familj.  

Bilderna hon delat på mannen är från hennes övervakningskamera och tagna på hennes tomt, där det klart och tydligt ska stå att det är kameraövervakat.

"Ointressant vad någon sagt"

Men enligt Kjell Lindgren, presskontakt på polisen Stockholm, är det mest normala att det brott som betraktas i liknande fall är ofredande.

– Men sen om det är något som är spritt på nätet eller så kan det ju leda till förtal eller något, säger Kjell Lindgren till Nyheter24.

Han menar att vad någon har sagt i det hela är ganska ointressant. Utan det som är väsentligt i det hela är vad syftet varit med beteendet. 

– Var det att skapa rädsla eller bara för att jävlas? Det är sånt som påverkar brottsrubriceringen, inte vad någon sagt. Så länge det inte är ett hot förstås. Men straffen är olika, avslutar Lindgren till Nyheter24.

Mycket allvarligt brott

Men samhällsdebattören och före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem berättar att det kan sluta betydligt värre för mannen som förföljt Isabella.

– Det viktigaste är att man börjar i rätt ände. Det måste till en utredning och sen får man se vad den leder fram till, säger Sven-Erik Alhem till Nyheter24.

Allt är individuellt och han menar att vad straffet skulle kunna bli för just den här mannen påverkas av många saker runt omkring. Till att börja med hur gammal är han? Är han tidigare straffad?

Straffet för olaga förföljelse kan bli upp till fyra års fängelse om utredningen påvisar stalking. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Olaga förföljelse

Men något som Alhem är väldigt tydlig med att just stalking är ett otroligt allvarligt brott. Brottsrubriceringen heter "olaga förföljelse" och senaste uppdateringen av den lagstiftningen trädde i kraft 1 juli 2018. Det har funnits tidigare också, men i annan form. 

Förr kunde den typen av agerande rubriceras som exempelvis ofredande, hemfridsbrott, skadegörelse och olaga överträdelse.

Men numera, om en person systematiskt förföljer en person kan det leda till en ganska otrevlig påföljd. För om en utredning skulle visa på att en person i led har gjort upprepande kränkningar i en rad händelser, skulle det kunna klassas som olaga förföljelse. 

Upprepa lindriga brott

Det behöver inte vara allvarliga brott. Utan det hela bygger på att en person systematiskt upprepat olika händelser och lindriga brott. Det kan vara exempelvis att gå fram till någon fastän man vet att personen inte vill ha kontakt, vistas i närheten, ringa upp utan att man är önskad att ringa. 

Det kan till och med vara så att personen går runt i kvarteret för att "visa upp sig", det kan vara en form av ofredande. 

Fyra års fängelse

Men det måste alltså vara systematiskt i led och en utredning måste visa på att man är skyldig. Och håll i hatten nu, för straffet för olaga förföljelse är upp till fyra års fängelse. Och där ingår inte heller böter i straffskalan. 

– Men kan man inte påvisa att det är stalking, alltså upprepande gärningar, så kan det istället sluta med att man utreder enskilt brott, fortsätter Alhem.

Så stalking kan alltså leda till att en person döms för exempelvis ofredande, om inte upprepandet går att bevisa. 

Men som stalkare riskerar man alltså nuförtiden ett högt straff, vilket egentligen inte borde vara mer än rätt då det faktiskt kan förstöra folks liv.

Här kan du läsa mer om händelsen och se alla bilder på den mystiske mannen från Isabella Löwengrips övervakningskameror. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du läsa bloggar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

3 timmar sedan

Allman Brothers-grundare död

igår 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

igår 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

igår 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

igår 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

igår 15:00
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.