Magnus uggla,
Fyra saker om Magnus Uggla - Foto: Anders Wiklund/TT / Janerik Henriksson/TT

Det här visste du inte om Magnus Uggla

En av våra mest folkkära artister heter Magnus Uggla. Han har sjungit om kungar i baren, spelmän på stranden och tjejer från Djursholm. Men vem är personen bakom artisten? Det reder Nyheter24 ut.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

När det kommer till att skriva låtar som fastnar på folks huvuden är Magnus Uggla ohotad etta. I flera år har den sjungande kisen från Östermalm i Stockholm underhållit oss dödliga med sin musik. 

Det har sjungits om att vara kung i baren, om spelmän som förstör planer och vackra ord om hans egna far. Vi alla kan låtarna men vem är mannen bakom artisten Magnus Uggla? Nyheter24 har listat några saker som du förmodligen inte visste om den älskade artisten.

Vunnit Karamelodiktstipendiet

Välförtjänt så har Magnus Uggla såklart prisats och hyllats för sina fantastiska låtar. Inte minst med ett Karamelodiktstipendiat som han vann redan 1991 med motiveringen:

"För ett spännande artisteri som väljer oväntade vägar, för slagkraftiga och fröjdefullt fräcka texter och för en musik som inte lämnar melodin i sticket."

Frånvarande föräldrar

Magnus växte upp, som många andra har gjort, med föräldrar som inte alltid fanns där för honom. I en intervju med expressen inför hans medverkan i "Stjärnorna på slottet" så berättade han att det istället var deras hembiträde som han fick växa upp med.

– Ja, de var karriärister. Jag hade inte mycket kontakt med dem under uppväxten, utan det var vårt hembiträde, sade Uggla till Expressen och fortsatte:

– Poppe (hembiträdet) som fungerade som en fryntlig bullmamma för mig. Hon kom till vår familj när jag var två-tre år och var kvar ända till hon dog då jag var 13. Mina föräldrar lät mig inte gå på hennes begravning och det var ett stort trauma.

Började med att skriva hårdrockslåtar

Trots att hans musik kanske skiljer sig från hårdrocksgenren idag så var det faktiskt där allting startade för Magnus Uggla. Man skulle kunna säga att när rocken kom in så åkte låtskrivarpennan fram!

– Jag jobbade som budnisse åt Riksteatern. Och för att få tiden att gå skrev jag hårdrockslåtar i huvudet när jag for mellan jobben. Det var väldigt Black Sabbath-influerat och jag skulle knappast kalla det för att komponera. Det var mest en typ av dagdrömmande för att få tiden att gå, säger Magnus Uggla i en intervju med Stim.

Stor Djurgårdare

Nu vet såklart alla Djurgårdare det här redan. Men för alla er andra som kanske inte hade någon aning så är det så att Magnus Uggla är ett stort fan av Djurgården.

Någon som inte riktigt tycker om Djurgården är Niklas Strömstedt. Vill du veta varför? Då kan du läsa allt om det här!

Brukar du lyssna på Magnus Uggla?
Tack för din röst!