Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Louise Hoffsten om sin MS: "Trodde det var brustet hjärta"

Louise Hoffsten om sin MS
1 av 1

Louise Hoffsten berättar om sin MS i "Så mycket bättre".

TV4, Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Nöje | 27/10/2018 21:26

Det är sångerskan Louise Hoffstens dag i "Så mycket bättre" i TV4, och i kvällens program berättar Louise gripande om sin sjukdom MS.

Sångerskan Louise Hoffsten, 53, är huvudpersonen i det andra avsnittet av "Så mycket bättre" i TV4. 

I programmet ska de andra artisterna Eric Gadd, Albin Lee Meldau, Stor, Linnea Henriksson, Christer Sjögren och Charlotte Perrelli tolka Louises låtskatt.

Men när det är dags för dagens aktiviteter, där Louise har satt agendan, så blir det något som får känslorna att välla fram.

Louise drabbades nämligen av sjukdomen MS år 1996. MS står för Multipel skleros och det är en sjukdom i det centrala nervsystemet. 

Louise Hoffsten
Louise Hoffsten 1990. Bildkälla: Stella Pictures.

Sjukdomen drabbar alltså hjärnan och ryggmärgen. Den som är sjuk i MS kan få skakningar, svårt att gå och hålla balansen, stela muskler, trötthet, depression och humörsvängningar.

När Louise fick diagnosen var hon 31 år gammal. Hon tränar idag på rehabcenter, och det var efter ett otäckt fall som läkarna rådde henne att börja använda käpp.

– Louise, ska inte du fundera på om du ska använda käpp eller rullator eller nånting. Så fick jag låna en käpp från Landstinget och så kom jag hem med till min man och bara storgrät, berättar Louise.

– Det handlar så mycket om identitet. Då gjorde min man, jag tycker det var en fantastisk kärlekshandling, han pimpade min käpp och hängde på massa läderremmar och gjorde den cool, nånting som var roligt och härligt, så jag kunde ha den här käppen som en hjälp, ett stöd i livet, berättar Louise i "Så mycket bättre".

Louise Hoffsten
Louise Hoffsten i "Så mycket bättre". Bildkälla: TV4

I kvällens "Så mycket bättre" har därför Louise bett de andra artisterna att hjälpa henne att pimpa varsin käpp.

– Jag ville ändra på det där, att det ska vara något nervärderande eller tråkigt. Utan det är någonting som ska ge kraft och styrka, berättar hon.

– Det som man älskar med Louise är att hon har den här sjukdomen. Men hon går bara rakt igenom den, säger Eric Gadd.

Louise berättar om tiden när hon var "nysjuk". Året var 1996 och hon hade under våren skilt sig från sin tidigare make.

– Jag trodde att mina symptom berodde på ett brustet hjärta. Men det var inte det sa läkaren. Dom sa att jag hade fått MS. Då trodde jag att nu är livet kört. Men tack vare får fantastiska sjukvård... Människorna som jobbar inom vården är dom som är stjärnorna egentligen, säger Louise.

– Livet går vidare. Det är vad man gör det till, berättar Louise i "Så mycket bättre".