Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

4 saker du antagligen inte visste om Börje Salming

- 04/11/2018, 19:46

Börje Salming räknas som en av de främsta ishockeyspelarna genom tiderna. Men självklart finns det så mycket mer om honom. Nyheter24 har listat fyra saker som du antagligen inte visste om honom.

17 april år 1951 kom Anders Börje Salming till världen. Ja, det var i lilla byn Salmi, i Norrbottens län. Många tänker på honom som den professionella hockeyspelaren. Inte konstigt då han räknas som en av de främsta ishockeyspelarna genom tiderna.

Men det finns så mycket mer om honom. Nyheter24 har listat fyra saker som du antagligen inte visste om stjärnan!

Same

Salming är en stolt same och anser att folk får tycka vad de vill om det, eftersom alla faktiskt får tycka vad de vill. Och för att motverka fördomar gentemot samer så är ett sätt att säga att han är same.

– Men sitter man i en sån position så får man tänka sig för. För vem som än säger att samer inte är svenskar är ute och cyklar. Då får man ta sig en betänkare vart fan man är någonstans, om man har ramlat och slagit huvudet eller något, säger han till Expressen i en intervju.

Förste svensk i Hockey Hall of Fame

Det är sant. År 1996 blev Börje Salming den första hockeyspelaren från Sverige som valdes in i Hockey Hall of Fame. Vilken bekräftelse! Det visar verkligen på att Börje var en hockeyspelare av högsta klass. Coolt!

Medverkar i en kokbok

Blå kokboken av Anna Benson är skapad och säljs till förmån av Prostatacancerförbundet. Den har faktiskt kammat hem en utmärkelse i Gourmand World Cookbook Awards, som är världens största kokbokstävling., skriver Mynewsdesk. Och i den kokboken medverkar självaste Börje Salming.

– Detta är mitt sätt att ge tillbaka lite grann. Jag hade tur men har vänner som strukit med och när det händer går det fort. Men undersöker man sig i tid går det ändå bra för de flesta, säger Börje Salming i en intervju med Aftonbladet.

Tacksam för sin mamma

När Börje var fem år dog hans pappa Erland, i en olycka under ett arbetspass i gruvan han arbetade i. Erland blev bara 35 år gammal och mamma Karin blev ensamstående.

Det blev riktigt tufft ekonomiskt för familjen Salming. Börje Salming började spela hockey, men utan skridskor, eftersom det inte fanns utrymme i ekonomin att köpa ett par. 

– Hon höll ihop det så bra när vi var små och utan henne hade jag aldrig kommit dit jag kom, säger Salming. till Aftonbladet i en intervju. Fint!

En annan person som Nyheter24 tidigare skrivit om är Rami Malek. Har du koll på honom? Här kan du läsa om fem saker som du antagligen inte redan visste om honom.