Lördag 4 Dec
Stockholm

4 saker du antagligen inte visste om Mats "Sudden" Sundin

Mats Sundin i orange jacka. Mats Sundin i hockeykläder.
Fyra saker du antagligen inte visste om Mats "Sudden" Sundin. Foto: Erik Nylander/TT / DARRYL DYCK / AP / SCANPIX / AP / CP FRANK GUNN

Mats Sundin är ju inte bara en hockeylegend. Nyheter24 har listat fyra saker som du antagligen inte visste om honom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dagen innan alla hjärtans dag, alltså 13 februari, år 1971 föddes den före detta professionella ishockeyspelaren Mats Johan Sundin. Men i folkmun är han mer känd som Sudden. Han föddes i Bromma och växte upp i Sollentuna, Stockholm. 29 augusti 2009 gifte han sig med Josephine Johansson.

Sudden spelade hela 18 säsonger i NHL (National Hockey Leauge) och är den enda svensk som gjort 500 mål i NHL. Men inte bara det, av alla svenska spelare i NHL har han även gjort flest poäng av alla i NHL:s historia. Wow!

Men Mats Sundin är ju inte bara en hockeylegend. Nyheter24 har listat fyra saker som du antagligen inte visste om honom.

Kallas inte för Sudden hemma

Mats är ju känd som "Sudden", men inte av familjen. Mats har separerat hans familjeliv från hockeylivet. För absolut är han Sudden med hela svenska folket, men inte för familjen.  Ingen av barnen eller hans fru kallar nämligen honom för Sudden.

– Min fru vet knappt om att jag kallades för "Sudden", det är nyheter för henne, säger Mats Sundin i tv-programmet Hellenius hörna.

Ifrågasatt som kapten

Mats blev lagkapten i Toronto Maple Leafs 1997/98. Han blev den första europeiske lagkaptenen någonsin i klubbens historia. Mäktigt! Men det var inte en dans på rosor.

Han blev ifrågasatt som kapten i början, vilket gjorde uppdraget mycket tuffare.

– Jag var tvungen att bevisa mig i fyra till fem år innan jag blev accepterad, säger han i Hellenius hörna. 

Går inte mycket på hockey

Hockeylegenden har tillbringat avsevärd mycket tid på isplanen. Men när han väl la av med hockeyn för tio år sedan har det inte blivit mycket tid på varken plan eller i publiken, i alla fall inte i Sverige.

– Det är dåligt med att gå på hockey här i Sverige faktiskt. Jag brukar gå på några allsvenska matcher ibland eftersom jag har vänner som i dag jobbar som sportchefer, bland annat i Södertälje, eller har varit rättare sagt, säger Mats Sundin i en intervju med Hockey Sverige.

Varit nära att förlora synen

Den värsta skadan som Sundin varit med om är när han 2005 träffades av en puck i vänster öga. Det var en match mot Ottawa Senators och läkaren befarade att han skulle mista synen helt på sitt vänsteröga. 

Men det verkar som att han hade en skyddsängel då han blev helt återställd och var tillbaka på plan bara efter några veckor, skriver Café.

Nyheter24 har tidigare skrivit fyra saker som du antagligen inte visste om legenden Börje Salming. Här kan du läsa mer om det.

Visste du att Mats Sundin kallades för Sudden?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela