Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Diabetesgalan – här är allt som hände

Nöje | 14/11/2018 22:15

Diabetesgalan som gick av stapeln under onsdagskvällen är den första insamlingsgalan för diabetes i Sverige. I programmet fick vi möta både kända och okända ansikten.

Diabetesgalan är Sveriges första tv-sända insamlingsgala till förmån för diabetesforskningen. I programmet fick vi se både kända och okända ansikten som har diabetes, både typ 1 och typ 2.

I Sverige är det omkring 500 000 människor som lider av diabetes typ 2, och cirka 50 000 som lider av typ 1. 

"Visste pinsamt lite"

Programledarna Peter Jihde och Molly Sandén som båda har drabbats av diabetes, tyckte att det var dags att samla in pengar för forskning. 

Molly berättade att hon drabbades av diabetes för sex år sedan. Då visste hon bara att diabetes var en sjukdom och inte mycket mer.

– Jag visste pinsamt lite, säger hon i programmet.

Starka uppträdanden

De första att uppträda på galan var Rhys och Felix Sandman med nya låten Starfish. Det bjöd på ett riktigt starkt uppträdande.

Hockeyspelaren Fredrik Bremberg steg ut i ljuset från mörkret på scen och berättade att han spelat matcher i hockey i hela sitt liv. Men en match har han aldrig vunnit och spelar mot fortfarande – matchen mot diabetes. 

Lasse Stefanz

Efter en intervju med Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz, kliver bandet upp på scen och bjuder på en riktig show. I intervjun berättade Olle Jönsson om sin diabetes och att han vill levalängre, men är osäker på om hans kropp vill.

Han berättar också att han under vissa uppträdanden inte kan stå upp och sjunga. Det blir helt enkelt för mycket så, ibland får han sitta ner och sjunga på scen. 

På plats såg vi även Ebba Bush Thor klappa händerna och skratta gott åt skämt på scen av Peter Jihde. 

"Konstig acceptans"

Nästa person på scen var textförfattaren Tomas Andersson Wij. Han fick diabetes när han var 18 år. Och tidigare har han aldrig berättat offentligt om sin diabetes för att han har velat hålla det privat. Men nu på Diabetesgalan valde han att berätta om det.

– Det är en konstig acceptans. Jag sköter om sjukdomen helt okej, säger Andersson Wij i programmet. 

Han sätter sig vid ett piano och framträder med en härlig trudilutt som fick håret på armarna att resa sig.

Från mörkret kommer trollkarlen Jonas Ljung fram i ljuset. Han hoppas varje dag att han någon gång kommer kunna säga till sin son att det är slut med sprutor. Men inte ännu.

Även programledaren Molly Sandén gick upp på scen och sjöng. Bakom framträdandet var det mycket känslor. Hon hade på sig en klänning liknande ett nattlinne och en stor trenchcoat som nådde hennes bara fötter. 

Maximus-Price

I slutet av programmet kom Cristina Stenbeck och Michaela Wissén upp på scen, för att dela ut The Maximus Price. Det är ett pris på 500 000 kronor och delas ut till en person som utmärkt sig speciellt i arbetet för diabetes. 

Detta år blev den lycklige Elin Cederbrant som i ung ålder skapat organisationen "Together against diabetes". På otroligt kort tid har hon lyckats samla ihop 3,6 miljoner kronor till forskningen för diabetes. Hennes vision är att alla ska jobba tillsammans mot diabetes. 

Insamlingen 

Under kvällen samlades det in en hel del pengar till Diabetesfonden, totalt 5 810 910 kronor. Otroligt!

Avslutningen på programmet blev riktigt fräck. Gladys Del Pilar entrade scenen och sjöng med hyllning till soul-drottningen Aretha Franklin.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Barncancergalan och allt som hände. Här kan du läsa mer om det.