Diabetes sjukdom

Diabetes är egentligen inte en sjukdom utan flera som uppstått av olika anledningar, men det gemensamma är att sockerhalten är för hög i blodet.

Typ 1 diabetes betyder att kroppen inte har någon produktion av insulin, hormonet som hjälper cellerna att ta upp socker från blodet. Denna form av diabetes är till viss del ärftlig och utvecklar sig oftast i ung ålder. Vanliga tecken på typ 1 är kissnödig ofta, törstig, orkeslös, illamående, magont, synrubbningar och snabb viktnedgång. Sjukdomen är kronisk, men det finns olika behandlingar i form av insulinpennor (insulinsprutor) eller insulin pumpar.

Typ 2 diabetes uppkommer oftast i vuxen ålder och kroppen har svårare att reglera sockerhalten i blodet. Motion och bra kost kan hjälpa till att hålla sockernivåerna i schack men det kan behövas medicineras. Många symptom liknar de för typ 1. Obehandlad kan man få skador på ögats näthinna, nervskador, njurskador och känselnedsättning som oftast märks i ben och fötter.

3 dagar sedan 05:00
Antalet feta personer i världen har passerat en miljard, visar en global kartläggning. Mest ökar fetman bland barn och tonåringar. Och svenska barn och ungdomar ligger över det globala snittet när det gäller fetma.
24 Feb, 12:58
Pete Doherty, sångare i The Libertines, har problem med hälsan. Det avslöjar han i en intervju med The Independent.
31 Jan, 07:48
Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk – världsledande tillverkare av läkemedel för behandling av diabetes och övervikt – växer så det knakar. Vinsten rusar och tusentals fler har nyanställts under året.
24 Jan, 10:44
Frågan om hon hade astma viftade Lilly Topic skämtsamt bort – en tid senare kom chockbeskedet. Volleybollstjärnan har drabbats av en kronisk sjukdom som attackerar hennes muskler. Det som var jobbigast var alla tunga besked och att helt enkelt inte veta vad som kommer att hända. Kommer jag hamna i rullstol eller inte? säger 26-åringen.
12 Jan, 19:14
Både amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) och EU utreder om de allt populärare läkemedlen mot diabetes och fetma kan ge allvarliga biverkningar. Det handlar bland annat om ökad risk för självmordstankar.
11 Jan, 10:50
PFAS-kemikalier påverkar foster redan under graviditeten, konstaterar en ny studie från Örebro universitet. Forskarna har undersökt 78 foster och bland annat funnit PFAS i levern.
4 Jan, 08:26
På torsdagsmorgonen sitter många bilar fortfarande fast på E22 mellan Hörby och Kristianstad. Flera av dem har suttit i bilarna sedan onsdag förmiddag. Jag har varit jättenojig för att mitt blodsocker ska sjunka, säger diabetessjuka Norah Andersén till Sveriges radio.
4 Jan, 05:42
Människokroppen är i grunden anpassad för ett tropiskt klimat och extremkyla påverkar kroppens alla system. Man kan se kyleffekter redan vid 10-15 plusgrader, säger överläkaren Albin Stjernbrandt som forskar om kylans effekt på hälsan.
30 Dec 2023, 05:46
2023 var året med två pågående krig, fattigdom och elände. Men i det mörka finns även goda världsnyheter från året som gått. Här är några.
24 Dec 2023, 09:40
Hypade läkemedel för viktminskning och deras hälsoeffekter toppar listan över årets största vetenskapliga genombrott från tidskriften Science. Även väderprognoser med AI och underjordiska vätgaslager finns på listan.
2 Dec 2023, 13:08
Andelen barn och unga som får diabetes typ 2, en variant som tidigare setts hos vuxna, ökar. Det är en kraftig ökning som är oroande, säger Anna Ek, läkare på diabetesmottagningen på Karolinska sjukhuset.
22 Nov 2023, 05:34
En ny cellterapi ska för första gången testas på personer med typ 1-diabetes. Om forskarna lyckas kan det bana väg för ett botemedel mot sjukdomen. Det finns en enorm potential, säger Per-Ola Carlsson vid Akademiska sjukhuset.
14 Nov 2023, 20:10
Luftföroreningar kan öka risken för hjärtstopp även vid mycket låga halter, visar en stor svensk studie. Den ökade risken syns dessutom även på landsbygden.
14 Nov 2023, 15:44
Diabetesmedicinen Ozempic används av kändisar i Hollywood för att rasa i vikt. Här är kändisarna som öppet har berättat att de tar Ozempic.
11 Nov 2023, 17:04
Bantningsläkemedlet Wegovy minskar risken för allvarliga hjärtproblem med 20 procent, visar en ny studie. Rönen tros få betydelse för hur hjärtpatienter behandlas i framtiden.
10 Nov 2023, 12:52
Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk investerar 42 miljarder danska kronor, runt 65 miljarder svenska kronor, för att möta den kraftigt ökade efterfrågan på succéläkemedlet mot diabetes och fetma.
10 Nov 2023, 07:36
Det är många som vill vaccinera sig mot covid-19 och influensa. På flera håll i landet är de bokningsbara tiderna slut och köerna till drop in-tiderna har varit timslånga.
8 Nov 2023, 20:08
Amerikanska läkemedelsverket (FDA) ger grönt ljus till diabetesläkemedlet Zepbound för att behandla fetma. Kostnaden kan nu täckas av sjukförsäkringen – och läkemedlet blir därmed en allvarlig konkurrent till Wegovy som tillverkas av danska Novo Nordisk.
7 Nov 2023, 16:04
Spridningen av covid-19 ökar i landet och på flera håll är läget i sjukvården ansträngt. Budskapet från socialministern är tydligt: Om du rekommenderas att ta vaccinet: Gör det, säger Jakob Forssmed (KD).
6 Nov 2023, 10:22
Nu drar Folkhälsomyndigheten i gång årets vaccinkampanj. Alla i riskgrupp och de över 65 rekommenderas att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa. Till riskgrupper hör bland annat gravida.
1 2 3 4 ... 7