Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barncancergalan – här är allt som hände

- 01/10/2018, 22:04 -

I programmet Barncancergalan – det svenska humorpriset kunde vi se Sveriges komiker hyllas och prisas, samtidigt som vi tv-tittare fick möjlighet att bidra till kampen mot barncancer.​ Artisten Sanna Nielsen stod på scen med "I was here" och mycket mer.

Ikväll har Barncancergalan – Det svenska humorpriset gått av stapeln på Kanal 5. Programledare var folkkära Carina Berg, men i programmet kunde vi se flera kända ansikten som visade sitt stöd. Man kunde anmäla sig som Barnsupporter och då välja att bidra varje månad till Barncancerfonden, vilket visade sig vara populärt.

Enligt forskning så skrattar ett barn 400 gånger per dag, 400! Men drabbas man själv eller någon i ens närhet av en svår sjukdom så kan vägen till skratt vara riktigt lång, till och med obefintlig. Och det är med den tanken som Barncancergalan – det svenska humorpriset sänds, för att både samla in pengar men också för att kunna bidra till ett gott skratt eller fler.

"Krossa cancer"

På galan uppträdde sexårige Osman Salijevic som slog igenom i TV4's program Talang uppträdde med låten "Krossa cancer" och tog med det uppträdandet över hela galan. Osman vet hur det är att tillbringa tid på sjukhus, då han har genomgått tre hjärtoperationer, enligt Aftonbladet

Berättelsen om Saga

Saga var en ung tjej på 17 år som Barncancergalan följt sedan förra året. Hon berättar i ett inslag om hennes lidande som cancern orsakar. Saga och hennes familj fick tillslut mardrömsbeskedet – hon skulle aldrig kunna bli frisk. 

– Jag väntar i stort sett bara på att dö, säger Saga inslaget i Barncancergalan på Kanal 5.

Saga hade en stark önskan om att få dö hemma. Det visade sig dock att det blev för svårt att behandla henne hemma. 

– Det är som dödens väntrum. Här ska man inte vara när man är 17, säger Sagas mamma i programmet.

Saga gick bort 13 juni i år, endast 17 år gammal. Och hennes sista önskan var att få Beyonce's låt "I was here" på sin begravning.

När inslaget om Saga var slut i programmet togs man som tittare tillbaka till galan. Där stod Sanna Nielsen på scen och framförde Sagas sista önskan – Beyonce's låt "I was here".

Vinnarna

Nytt för i år var att barn fått bestämma vinnare, den barnjuryn leddes av Joakim Lundell.

  • Barnens pris presenterades av Frank Dorsin och Esther Vuori

Vinnare: Filip Dikmen – Suleyman testar gym

  • Årets långfilmskomedi presenterades av Hedda Stiernstedt och David Sundin.

Vinnare: Tårtgeneralen

  • Årets scenshow presenterades av Peter Jöback.

Vinnare: Pernilla Wahlgren – Kort, glad och tacksam

  • Årets humorprogram presenterades av Kristina "Keyyo" Petrushina och Kristoffer Appelquist.

Vinnare: Grotescos sju mästerverk

  • Hederspriset till Gösta Ekmans minne presenterades av Bert-Åke Varg.

Vinnare: Birgitta Andersson

  • Årets humorprestation presenterades av författaren Camilla Läckberg.

Vinnare: Henrik Dorsin med Gentlemannen - en musikkomedi med kärlek och mord.

  • Årets webbhumor presenterades av Pia Johansson.

Vinnarna: Johanna Nordström och Torbjörn Averås Skorup med "En dag på Postnords kontor"

80 procent

I programmet berättades det att det är 80 procent av de som drabbas av barncancer överlever, vilket är riktigt många. Men de 20 procent som inte överlever är också många. Vi får höra berättelser som väcker tankar och funderingar hos alla. Ingen kan göra allt, men alla kan faktiskt göra något.

Vi förra årets gala så lyckades de få tusentals tittare att engagera sig genom att signa upp sig som Barnsupporter, skriver Barncancerfonden. På sikt kan det generera 85 miljoner kronor till barncancerforskningen.

6300 nya barnsupportrar

Under kvällens program fick blev det 6300 nya Barnsupportrar. Carina Berg berättade i slutet av programmet att det ledde till ytterligare 54 miljoner kronor för vidare forskning. Wow!

Nyheter24 har tidigare skrivit om när Mats rakade av sig håret. Det var inte så att han bara hade lust med en ny frisyr. Nej, det fanns en specifik anledning till det att han drog av sig håret, och den är riktigt fin. Här kan du läsa mer om det.