Stockholm

Svenska kändisar berättar om sina sjukdomar: "Bajscancer"

Nicole Falciani, Bianca Ingrosso och Regina Lund om sina sjukdomar.
1 av 4
Nicole Falciani, Bianca Ingrosso och Regina Lund är några av de svenska kändisar som berättat om sina sjukdomar. Foto: Stella Pictures. Bilden är ett montage.
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Bianca Ingrosso, Nicole Falciani, prins Daniel och Molly Sandén är några av de svenska kändisar som lever med svåra sjukdomar. Hör deras egna ord om sjukdomarna.


Läs mer

Sedan Nicole Falciani var barn har hon lidit av den kroniska sjukdomen reumatism. Diagnosen fick hon som 12-åring. I sin blogg och på Instagram berättar Nicole ofta om sin sjukdom, och hon stödjer även Reumatikerförbundet.

– Okunskapen om reumatiska sjukdomar är stor och behovet av mer forskning är viktigt, säger Nicole till Reumatikerförbundet.

Hon tvingades nyligen genomgå sin tredje käkoperation då hon har haft intensiv smärta i nästa ett års tid. 

”Det är tufft. Jag kommer inte låtsas som att det här är enkelt, för det är det inte. Jag har inte sovit alls inatt och jag tar 15 tabletter per dag för att hindra smärtan efter operationen, så jag hoppas ni förstår varför jag försvinner ett tag", skrev Nicole på sin Instagram.

Nicole Falciani med pojkvännen Eric Saade. Bildkälla: Stella Pictures

Bloggerskan och TV-personligheten Bianca Ingrosso, 23, har öppet berättat om sin ätstörning. Hon drabbades av bulimi redan som 10-åring, och sedan dess har sjukdomen följt Bianca genom livet.

– När jag sedan kom upp i högstadiet skämdes jag över hur mycket jag åt, jag försökte äta mindre. Det slutade med att jag hetsåt, sedan började jag spy och då utvecklade jag bulimi, berättade Bianca år 2017.

Bianca Ingrosso har lidit av bulimi sedan tonåren. Bildkälla: Stella Pictures

Sångerskan Molly Sandén, 26, fick diagnosen diabetes när hon var 20 år gammal. Hon såg fram emot ett par dagar ledigt och en härlig resa till soliga Barcelona. Men redan natten innan hon skulle iväg kände hon att något inte stod rätt till. Hon var otroligt törstig, men hur mycket hon än drack så var det som att det inte hjälpte. 

På vårdcentralen trodde de att hon hade urinvägsinfektion, så Molly fick antibiotika. Väl i Barcelona blev symtomen värre. Hon började se suddigt. På sjukhuset i Barcelona fick hon diagnosen – diabetes typ 1.

Molly pratar ofta öppet om sin sjukdom och tillsammans med Peter Jihde ledde hon nyligen Diabetesgalan.

– Det behövs mer kunskap om diabetes i samhället. Det händer ibland att jag får lite skumma kommentarer ute på klubbar och ställen om jag tar en spruta i ett hörn någonstans. De tror att jag tar knark eller så, säger Molly till Diabetes.se.

Molly Sandén och Peter Jihde på Diabetesgalan den 14 november 2018. Bildkälla: Stella Pictures

Prins Daniel Westling, 45, föddes med en njursjukdom. Sedan han var barn har han lidit av nedsatt njurfunktion. När Daniel var 35 år gammal så var det så illa att han behövde en transplantation. 

Daniel fick då sin pappa Olles njure, och operationen utfördes på Karolinska år 2009, bara några månader efter att Daniel och kronprinsessan Victoria hade förlovat sig.

Daniel Westling och kronprinsessan Victoria meddelar sin förlovning den 24 februari 2009. Bildkälla: Leif R Jansson/TT Bild

– Att må så dåligt som jag gjorde då är verkligen inget jag önskar att någon ska behöva gå igenom, sa prins Daniel till Expressen.

Men tack vare pappans organdonation kunde Daniel börja leva ett normalt liv igen.

– När jag fick min nya njure kom livet tillbaka, berättade han för Expressen.

Prins Daniels pappa Olle donerade organ till sin son. Bertil Ericson/TT Bild

År 2013 fick Regina Lund, 51, dödsdomen. Läkarna sa till Regina att hon hade ett år kvar att leva. Regina hade drabbats av bröstcancer. Under en operation togs en stor del av hennes bröst bort. Regina fick även behandlas med cellgifter.

– Om jag lever om tio år kan jag säga att det funkade, men det vet jag inte nu. Helvetesfuckingbajscancer. Jag lever sekund för sekund, sa Regina i en intervju med Expressen år 2013.

Regina Lund på Cancergalan år 2013. Bildkälla: Stella Pictures

I april 2018 – 5 år senare – så friskförklarades Regina. Cancern var äntligen borta.

– Jag vill rikta ett stort tack till Södersjukhuset, alla läkare, sjuksystrar och alla som funnits där ute och försökt hjälpa mig även om det inte har varit så lätt alla gånger, sa Regina till Expressen då.

Emma Hellström under pressträffen av Paradise Hotel 2017. Bildkälla: Stella pictures

Charmiga göteborgstjejen Emma Hellström, 25, var en av förra årets deltagare i Paradise Hotel. Med ett stort hjärta, hård attityd och skinn på näsan gick hon in och tog tittarna med storm. Efter programmet hyllades hon bland annat av Bianca Ingrosso. Dessvärre halkade Emma på målsnöret i slutet och vinsten gick istället till Jonathan Hermansson och Anna Pankova

I podden "I sanningens namn" valde Emma nyligen att berätta om sina svåra magproblem. Hon har nämligen både endometrios och IBS. 

– Jag har både IBS och endometrios. Min endometrios gör att min livmoder, mina äggstockar och mina tarmar är sammanväxta. Detta gör att så fort det trycker på tarmen så trycker det på allt annat, vilket det egentligen gör så fort man äter någonting. Det är hemskt, berättar hon. 

Emma fick då frågan om hon kan göra någonting som gör att tillståndet förbättras något. Hon berättar då om gången hon satte i en kopparspiral som är en form av preventivmedel som verkar lokalt. 

– En gång så satte jag in en spiral för att jag hört att man slipper mensen med den. För det är då man har som ondast.  Det är det absolut värsta jag gjort i hela mitt liv. Jag har aldrig haft så ont. Jag hade inte önskat min värsta fiende den smärtan. Jag kände redan från början att den satt fel. då kom det ju fram sen att den låg och klämde mot en dubbelcysta som de fick operera bort sen, berättar hon.

– Vissa dagar har jag mer tur. Det händer ibland. Med IBS:en handar det väldigt mycket om hur jag mår, så i och med att jag nu mår bättre så har även den blivit bättre, avslutar hon hon.

TV-profilen Samir Badran, 28, satt som 16-åring framför TV:n och spelade nintendo. Han hade suttit uppe två dygn i sträck och spelat när det plötsligt small till i huvudet och han såg stjärnor. Efter ytterligare två veckor hade synen försämrats ännu mer.

I dag är Badrans syn nästan helt borta. Han har under en lång tid hoppats på att synen ska förbättrats, men det har dessvärre gått åt andra hållet och blivit sämre.

– Jag ser nästan ingenting längre och jag ser ingenting alls i mörker. Det brusar framför ögonen, färger blandar sig, det blixtrar i synfältet. Jag har fått overklighetskänslor, det känns som att jag ständigt är i en dröm, berättade han tidigare i en intervju med Hänt.

Samir försökte tidigare att försöka förklara med en bild hur det ser ut i hans synfält. Bildkälla: Samir Badran Instagram

Samir har än i dag inte fått någon riktig diagnos, men efter många års research misstänker han att sjukdomen han drabbats av är "visual snow". Fenomenet är fortfarande relativt okänt vilket gör att det ännu inte finns så mycket hjälp att få. 

– Det finns inget botemedel och jag kan inte få någon riktig diagnos, eftersom ingen läkare vet vad det är, säger han. 


Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.