Thomas Ravelli
5 saker du kanske inte visste om Thomas Ravelli. - Foto: PER LARSSON / TT, Henrik Montgomery/TT

5 saker som du förmodligen inte visste om Thomas Ravelli

Thomas Ravelli, en av Sveriges bästa fotbollsmålvakter genom tiderna. Men han har inte bara räddat bollar. Visste du att han bland annat har varit med i Sweden International Horse Show?


Han föddes den 13 augusti 1959 och är en av Sveriges absolut bästa fotbollsmålvakter genom tiderna. Thomas Ravelli blev namnet på allas läppar efter fotbolls-VM 94, då han gjorde en avgörande straffräddning som tog Sverige till semifinal. 

Men Ravelli har gjort mycket mer i livet än att rädda straffar. Nyheter24 listar fem saker om Ravelli som du kanske inte har så bra koll på.

Fem syskon

Ravelli är uppvuxen i en stor familj. Båda hans föräldrar kommer från Österrike och kom till Sverige 1952. Han har totalt fem syskon, varav en tvillingbror, som även han är en framgångsrik fotbollsspelare. 

FC-Nörd

Kommer du i håg TV12:s tv-program "FC-Nörd" som sändes 2016? Då kanske du minns att Ravelli var med i programmet. 

FC-Nörd gick ut på att 14 av Sveriges mest älskade nördar fick pröva på något de aldrig tidigare gjort – spela fotboll. Under 10 veckor tränade Thomas och hans tvillingbror Andreas nördarna så att de blev ett väl fungerande lag. I sista avsnittet av programmet mötte FC-Nörd-laget ett allsvenskt lag inför en fullsatt arena.

Vann Mästarnas mästare 

Ravelli har en riktig vinnarskalle. När han ställde upp i SVT:s populära tävlingsprogram "Mästarnas Mästare" 2014, gick han segrande ur tävlingen. 

Han fick även höja pokalen i Kanal 5:s tävlingsprogram "Superstars" 2018.

Släktresa 

Med rötter i både Österrike och Italien var Ravelli med i SVT:s program "Släktresan" för att få veta mer om sina släktingar. 

I programmet fick han veta släktingarna stridit i andra världskriget, bland annat hans farbror Erwin Ravelli. Erwin rapporterades saknad efter endast en månad vid fronten. Då skrev Thomas farfar ett brev till Joseph Stalin för att få veta vad som hade hänt hans son. Det brevet fick Thomas läsa under "Släktresan"

Sweden International Horse Show

Det kanske inte bara är fotboll som ligger den forne målvakten varmt om hjärtat. 2014 var han nämligen en av ryttarna i "Stjärnornas Hoppning" i Sweden International Horse Show. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om saker du inte visste om programledaren Carina Berg. Det kan du läsa mer om här!


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du i håg fotbolls-VM 94?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

1 timme sedan

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

2 timmar sedan
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

3 timmar sedan
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

idag 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

idag 14:53
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

idag 14:22
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.