Lördag 22 Jan
Stockholm

I kvällens Södertäljepolisen: Bilbränder fortsatt stort problem

Polis och bränd bil.
Bilbränder är ett fortsatt stort problem i Södertälje. Foto: Kanal 5/TT

I kvällens avsnitt av Södertäljepolisen får polisen flera anrop om bilbränder, vilket fortfarande är ett stort problem i Södertälje.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För ett par år sedan brann det en bil i snitt varannan natt i Södertälje. Bränderna har sedan dess minskat något – men är fortfarande ett stort problem. Speciellt i de utsatta områdena kring Södertälje. 

I kvällens avsnitt av Södertäljepolisen får poliserna George och Patrik ett anrop om bilbrand i norra delarna av stan. När de kommer fram till platsen visar det sig att det är två bilar som har brunnit vid bilbranden – en bil av märket Mercedes-Benz har drabbats hårdast.   

– Jag träffade precis en ägare till en av bilarna. Hon var jättebesviken. Hon hade lånat sin pappas bil och nu har den brunnit upp, säger polisassistent George. 

Efter en stund kommer räddningstjänsten till platsen för att släcka branden. När det är gjort skriver polisen en anmälan om skadegörelse inom brand. 

– Det brinner alldeles för mycket bilar i Södertälje. Det är inte vanligt förekommande men det händer att det brinner bilar. Det är jävligt onödigt, säger polisassistent Patrik. 

Samma kväll har även polisassistent Daniel ryckt ut på en bilbrand – i ett område där räddningstjänsten tidigare stött på problem. Han berättar att det är viktigt att polisen kommer fram till platsen först eftersom det kan handla om ett bakhåll.  

– Ungdomar kanske vill locka in räddningstjänsten i någon typ av fälla. Så det är viktigt för oss att komma fram först och hitta branden och när vi ser att allt är lugnt så kan vi skicka fram räddningstjänsten för att påbörja släckningsarbetet, säger polisassistent Daniel. 

Högre nivå än rikssnittet 

Antalet bilbränder i Södertälje är en brottskategori som många gånger har uppmärksammats i media och lokalt. Nu, för tredje året på raken, så har antalet bilbränder minskat något. 

– Men det är fortfarande så att vi ligger på en betydligt högre nivå än rikssnittet, alltså jämfört med resten av Sverige, säger en Södertäljepolis. 

Södertäljepolisen menar att det finns flera orsaker som kan ligga bakom att bilarna sätts i brand. 

– Den här branden är helt klart anlagd. Antingen så beror det på att någon tycker att det är kul att elda bilar eller så kan det handla om ett försäkringsbedrägeri. Vi jobbar tillsammans med kommunen och försäkringsbolagen för att försöka få stopp på det här, säger polisassistent Daniel. 

De flesta bilbränderna sker på nätterna, vilket gör att det oftast saknas vittnen till händelserna. Det tillsammans med att den eventuella tekniska bevisningen som finns brinner upp gör att dessa brott har en låg uppklarningsprocent. 

– Vi frågade ungdomarna på plats om de har sett någonting och de säger givetvis att de inte har det. Det kan ju såklart vara så att de har sett någonting, men det finns en tråkig kultur att man inte vill prata med polisen, säger polisassistent Daniel. 

Södertäljepolisen sänds tisdagar på Kanal 5 klockan 20:00. 

Hör polisen berätta om bilbränderna i Södertälje i klippet ovan.  


Har du varit i Södertälje?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela