Onsdag 19 Jan
Stockholm

Här är alla Sveriges Radios vintervärdar 2018

en grupp människor, tomte
Här är Vintervärdarna i P1. Foto: Hanna Franzén/TT/Pixabay

Vinter i P1 firar 10-årsjubileum och på onsdagen presenterades vilka som har röstas fram att bli årets vintervärdar. Vi ser bland annat Sara Danius och Mikkey Dee bland vinterpratarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sommar i P1:s lillasyster Vinter i P1 växer och firar i år 10-årsjubileum. Sedan åtta år tillbaka är det Sveriges Radios lyssnare som får rösta fram sina favoritvärdar på nytt. På onsdagen presenterades det vilka som blir årets vinterpratare i P1. 

Sara Danius 

Hennes sommarprat, "konsten att knyta en knytblus och Svenska Akademin", fick ett stort genomslag i somras. Hon är professor i litteraturvetenskap och författare. Hon var sommarvärd 2013, 2018 och vintervärd 2014. I april i år lämnade hon uppdraget som ständig sekreterare i Svenska Akademin, efter tre år som första kvinna på posten. 

Katarina Wennstam 

"En kvinna som vill ligger inte still" – dessa ord från hennes sommarprat 2018 lyfte och fick egna vingar. Hon är författare och journalist som till största delen skriver och debatterar om mäns våld mot kvinnor och kvinnors rätt till sexualitet. Hennes vinterprat kommer att bli en fortsättning på sommarpratet. 

David Eberhard

Han är psykiatriker och författare. Vid årsskiftet tillträder han som chef för Maria Beroendeklinik i Stockholm. Hans vinterprat kommer att handla om kultur och biologi och han kommer att ställa sig själv frågan: Hur jämställd är jag själv egentligen? 

Mikkey Dee 

Han är främst känd från bandet Motörhead där han spelade i 24 år. Nu spelar han trummor i den tyska rockgruppen Scorpions. I sitt vinterprat kommer han att ta med lyssnarna bakom kulisserna, ända in backstage. 

Rockstjärnan Mickey Dee och journalisten Katarina Wennstam är några av Vintervärdarna. Bildkällor: Pixabay, Hanna Franzén/TT

Tommy Ivarsson 

Är en entreprenör som brinner för organdonationsfrågan. Detta efter att hans egen son Jonathan gick bort femton år gammal – efter att ha väntat i flera år på en lungtransplantation. Han har tillsammans med sin familj precis mottagit utmärkelsen "Årets Vårdhjältar" på Svenska Hjältar-galan. Hans vinterprogram kommer att handla om livet. 

Hanna Hellquist 

Är en journalist, författare och programledare. Sedan flera år tillbaka har hon varit en av programledarna för Morgonpasset i P3. Hon är även en uppskattad krönikör i både Dagens Nyheter och tidningen Elle. I hennes vinterprat ställer hon sig frågan: Vad gör man i väntan på apokalypsen? 

Olof Röhlander

En mental tränare, författare och föredragshållare. Han är aktuell med föreläsningen och boken OMSTART – Konsten att bryta ihop och komma igen. I sitt vinterprat ska han prata om hur coachen coachar sig själv när livet förändras. 

Tomas Sjödin

Är författare, pastor och föreläsare. Han är lyssnarnas vinterfavorit för sjätte året. Sedan 23 år tillbaka skriver han krönikor i Göteborgs-Posten. Han har även skrivit ett antal böcker. I sitt vinterprat ska han prata om något så paradoxalt som tystnad. 

Först ut bland vinterpratarna är Sara Danius som kommer att vara vintervärd på juldagen. 

Kommer du att lyssna på Vinter i P1?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela