Torsdag 24 Jun
Stockholm

Så gick det för de hemlösa i "36 dagar på gatan"

Christoffer Hjalmarsson, Elvis Janne, Anders.
Christoffer Hjalmarsson spenderade 36 dagar på gatan som hemlös. Under resans gång så träffade han flertalet människor. Så här gick det för dem sen. Foto: Christoffer Hjalmarsson SVT / Janne Danielsson SVT

I dokumentärserien "36 dagar på gatan" testar fotografen Christoffer Hjalmarsson på att leva 36 dagar som hemlös. Under seriens gång träffar han flera starka personligheter som vi får följa. Så här gick det för dem efter seriens slut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I SVT:s tv-serie "36 dagar på gatan" får vi följa fotografen Christoffer Hjalmarsson som testar på att leva utan pengar, bostad och sitt sociala nätverk under 36 dagar. 

Under resans gång så skildrar han flera olika öden och personligheter han träffar med hjälp av en videokamera som han har med sig.

Christoffer Hjalmarsson begav sig ut på gatan i 36 dagar och levde som hemlös. Bildkälla: Janne Danielsson SVT

– Det gav en möjlighet att komma närmare de här människorna. De var väldigt positiva till att någon såg dem och lyssnade på dem. Syftet med serien var att vända upp blicken, och se de här människorna. Det som slog mig är att vem som helst kan hamna i den här situationen, säger Hjalmarsson till Aftonbladet.

Vi får bekanta oss med Bamse, Micke, Thomas, Elvis-Janne, Martin, Anders, Mohammed, Mustafa, Bim och Daniel. Så här gick det för dem efter seriens slut.

Micke

Micke är än idag hemlös. Bildkälla: Christoffer Hjalmarsson SVT

Micke som vi träffar är tyvärr fortsatt hemlös. Hans stora dröm i livet är att kunna hjälpa sin dotter, som för tillfället avtjänar ett fängelsestraff, bort från det ruffa livet i Stockholm.

Bamse

Bamse är nu utskriven efter en lång visit på sjukhuset. Bildkälla: Christoffer Hjalmarsson SVT

Bamse tillbringade mer än två månader på sjukhuset på grund av problem med hälsan och i synnerhet ett av sina ben. Lyckligtvis så behövde han inte amputera benet och när han blev utskriven fick han med sig en rollator för att hjälpa honom i vardagen.

Bamse fortsatte att leva som hemlös en lång tid efter sjukhusvistelsen men har nu fått en försökslägenhet att bo i.

Thomas

Thomas har fått ett erbjudande att bo i Norrland. Bildkälla: Christoffer Hjalmarsson SVT

Thomas fick ett boende under en period men bor nu åter på olika härbärgen. Han har dock fått ett erbjudande från en privatperson i Norrland att flytta upp dit och bo. Nu har Thomas beslutat sig för att ge flytten ett försök.

– Det är jättefint att de har ordnat för mig, och de har sagt att jag kommer ha ett rum för min son så att han kan hälsa på. Jag vill få en relation med honom, börja arbeta och få ordning på hela baletten, säger Thomas till Expressen.

Elvis-Janne

Elvis-Janne med gitarren i högsta hugg. Bildkälla: Christoffer Hjalmarsson SVT

Elvis-Janne är än idag hemlös men som tur är så bor han ibland hos vänner. Han har fortfarande sin gitarr och kärleken till Elvis, den består.

Martin

Martin är inte längre hemlös. Han har nu sitt eget hem i en friggebod hos ett par som vill ställa upp för honom. 

Anders

Anders har nu fått ett boende genom sitt jobb. Bildkälla: Christoffer Hjalmarsson SVT

Anders har fått arbete som snickare, ett jobb han fick genom en hemlös vän. Senare fick han ett boende genom firman han jobbar för. 

– Efter de här åren är det en sådan lyx att kunna ligga ner på natten. Sängen är kanon, så skön. Kroppen tar åt sig vilan på ett sätt som jag inte är van vid, säger Anders till Expressen.

Idag är Anders största dröm att spara ihop tillräckligt med pengar till en segelbåt som han senare kan bo på när han går i pension.

Mohammed

För närvarande går Mohammed kvar i skolan och drömmer om att en dag jobba som bilmekaniker. Han bor nu i en svensk familj men har dessvärre inte fått uppehållstillstånd. Ett beslut som han har överklagat.

Mustafa

Mustafa går kvar i skolan men är dessvärre fortfarande hemlös och har nu fått ett uppehållstillstånd.

Daniel och Bim

Daniel och Bim återvände till gatan efter behandlingshemmet. Bildkälla: Christoffer Hjalmarsson SVT

Daniel och Bim klarade inte av att sluta med drogerna. Efter avgiftningen och behandlingshemmet så återvände de till gatan och missbruket. Idag är de fortfarande hemlösa men finner ofta skydd och sömn i ett parkeringshus.

Drömmen är att en vacker dag bli drogfria, skaffa ett hus på landet och att senare kunna leva ett normalt liv.

”36 dagar på gatan” sänds tisdagar och torsdagar 21.00 på SVT och alla sex avsnitt finns på SVT Play.

Thomas och Christoffer från serien hälsade nyligen på i SVT:s Skavlan och pratade om hur det är att tigga pengar på stan. Här kan du läsa allt om det!

Har du sett 36 dagar på gatan?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela