Man i blå skjorta, person sitter ner på gatan
Hemlöse Thomas gästar Skavlan i kväll. - Foto: SVT, Pixabay

Hemlöse Thomas i Skavlan – får swish på gatan

I kväll gästas Skavlan av hemlösa Thomas som pratar om hur det är att tigga av folk i dagens kontantlösa samhälle. "Jag får Swish dagligen, säger Thomas i Skavlan"


I kvällens avsnitt av Skavlan får tevetittarna bland annat träffa hemlöse Thomas, som levt på gatan i tio år, och  pratar om hur det är att tigga pengar från folk på stan. Under programmet förklarar 47-åringen även hur han planerar sina möten med främmande människor.

– Jag ser honom, han står still på en plats. Personen i fråga får inte vara stressad och får inte sitta med mobilen. Ingenting. Han ska stå där, kanske röker en cigg eller tar det lugnt. Då går jag fram, säger Thomas i Skavlan.

Han fortsätter sedan att beskriva hans sätt att prata med okända personer i hopp om att få lite pengar.

– "Förlåt att jag stör dig. Jätteförlåt. Skulle du kunna hjälpa mig med några kronor? Jag är hemlös. Jag ber tusen gånger om ursäkt att jag stör dig. Det gör ont i mig. Men om det är möjligt skulle det vara ytterst tacksamt”. Då får du antingen ett ja eller nej. Det är 50/50, säger Thomas.

Thomas pratar också om det största problemet som han stöter på i sin vardag; folk har aldrig på sig kontanter. Dagens kontantlösa samhälle gör det svårare för många hemlösa idag att tjäna pengar. Men som tur är finns det fler sätt att ge ett bidrag.

– Om de känner sig trygga med mig så frågar dom ibland: "Tar du Swish”?, säger Thomas.

– Är det någon som har swishat dig pengar?, frågar David Hellenius.

– Hur mycket som helst, inte så mycket ,men jag får Swish dagligen, säger Thomas.

Fotografen Christoffer Hjalmarsson gästar också Skavlan i kväll som är aktuell med SVT-serien "36 dagar på gatan". Inför serien har Christoffer själv bott på Stockholms gator i en månad för att dokumentera hemlösheten.

Skavlan sänds varje fredag klockan 21:00 på SVT1.

Läs mer om tidigare gäster i Skavlan här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du ge pengar till hemlösa?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.