Mikael Persbrandt flydde från Skansen
Mikael Persbrandt bröt traditionen och flydde från Skansen. - Foto: Stella Pictures, Roger Vikström/TT Bild. Bilden är ett montage.

Mikael Persbrandt bröt traditionen på nyårsafton: "På väg hem"

Skådespelaren Mikael Persbrandt bröt traditionen på nyårsafton. Efter at ha läst Lord Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan på Skansen så flydde Persbrandt från nyårsfirandet.


Inför ett fullsatt Skansen läste skådespelaren Mikael Persbrandt, 55, upp Lord Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” under nyårsafton.

Att SVT valde just Persbrandt för att läsa upp dikten väckte många starka reaktioner hos svenska kändisar.

Skådespelarna Mia Skäringer, Eva Röse, Helena Bergström och medieprofilen Cissi Wallin var några av de som öppet kritiserade valet av Persbrandt.

Mia Skäringer gick till attack mot Persbrandt på Instagram. Bildkälla: Instagram/miaskaringerlazar

"När ska all skit den karln gjort komma fram? Är han helt immun? Gjord i teflon? Vill lägga mig ner och gråta", skrev Wallin, något som Nyheter24 rapporterade om då.

Kändiskvinnornas stora ilska mot Persbrandt handlar främst om ett stycke ur hans självbiografi som beskriver ett möjligt sexövergrepp. 

Kapitlet ströks innan boken kom ut i handeln, men finns kvar i den första versionen av boken som nådde journalister och recensenter.

Bröt traditionen 

Enligt Aftonbladet så intog Persbrandt Sollidenscenen lite innan tolvslaget på nyårsafton, och läste sedan upp dikten. 

Persbrandt valde även att göra en egen tolkning, bland annat avslutade han med "ring ut, ring ut de tusen krigens år”.

Mikael Persbrandt bröt traditionen. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT Bild

Men efter att Persbrandt hade läst dikten hade han inte tid att göra några intervjuer med väntande media, något som tidigare diktuppläsare alltid har gjort.

– Jag är på väg hem med mina pojkar, sa Mikael Persbrandt till Aftonbladet.

Tidigare har dikten bland annat blivit uppläst av Loa Falkman, Malena Ernman, Pernilla August och Krister Henriksson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prestigefyllt EU-pris till tysk film

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

1 timme sedan
Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok "Ivanhoe" har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

idag 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

idag 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

idag 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

idag 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.