Torsdag 6 Okt
Stockholm

Netflix tar bort avsnitt efter krav från Saudiarabien

Hasan Minhaj och dator med Netflix.
Netflix har tagit bort ett avsnitt efter krav från Saudiarabien. Foto: TT/AP/Unsplash

Netflix har tagit ner ett avsnitt av den satiriska humorserien "Patriot act with Hasan Minhaj" från sin saudiska hemsida. Detta efter att Saudiarabiens informationsdepartement hävdat att det strider mot landets internetlagar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Streamingsajten Netflix har tagit bort ett avsnitt från sin sajt efter krav från SaudiarabienI det borttagna avsnittet, från den satiriska humorserien "Patriot act with Hasan Minhaj", pratar komikern Hasan Minhaj om mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Mordet på journalisten ägde rum på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018. Avsnittet är det andra i serien och sändes strax efter Washington Post-journalisten Jamal Khashoggis död. I avsnittet riktar komikern Hasan Minhaj kritik mot Saudiarabien och kronprinsen Mohammed bin Salman.

”Nu skulle det vara en bra tid att ompröva vårt förhållande till Saudiarabien. Och jag menar det som en muslim och som en amerikan”, säger komikern Hasan Minhaj i avsnittet. 

Senare i avsnittet kritiserar han även Silicon Valley för att ta investeringar från Saudiarabien. 

Netflix har tagit bort ett avsnitt av den satiriska humorserien "Patriot act with Hasan Minhaj". Bildkälla: TT/AP

Netflix beslut att stoppa avsnittet har väckt en debatt om yttrandefrihet på nätet. Jamal Khashoggis redaktör på Washington Post skriver på Twitter att streamingsajtens agerande är ”skandalöst”. 

Netflix säger att de stöttar konstnärlig frihet världen över och försvarar sig med att säga att de har tagit bort avsnittet i Saudiarabien efter en giltig rättslig begäran och för att följa lokala lagar. 

Saudiarabien hamnar på plats 169 på en lista som rankar pressfriheten i 180 länder. Det är organisationen Reportrar utan gränsen som har sammanställt listan och de förutspår att läget i Saudiarabien ytterligare kommer att försämras under 2019. 

Avsnittet från den satiriska humorserien "Patriot act with Hasan Minhaj" finns fortfarande tillgängligt på YouTube i Saudiarabien. 


Tycker du att Netflix gjorde rätt i att ta bort avsnittet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.